Как бързо и лесно да превърнем RSS-а на WordPress блога ни в GeoRSS

Какво ви е необходимо преди да започнете?

1. Google Account (т.нар. Сметка в Google), който може да създадете оттук. Ако вече ползвате Gmail или някоя от другите услуги на Google значи имате такъв Account и може да използвате него;

2. API код от Google Maps, който можете да вземете оттук. Необходимо е само да напишете URL адреса, където е блога ви, да прочетете и да отбележите, че сте се съгласили с условията за ползване на Google Maps API (чрез клик върху чекбокса);

3. Разбира се, трябва да имате WordPress базиран блог с работещ RSS feed. За да проверите дали RSS-а на блога ви работи, посетете URL-а http://www.BLOG.com/feed, където “BLOG.com” е адреса на блога Ви.

Как работи GeoRSS и какво общо има с присъствието на блога ми в Google Maps?

GeoRSS са допълнения към стандартния RSS, който блогът ви генерира. Когато влезете в Google Maps и напишете URL адреса на РSS от блога си, ако той има GeoRSS поддръжка, по картата ще се появят отбелязани места към ваши публикации.
Коя публикация за кое място по картата да се отнася избирате вие.

Защо изобщо да се занимавате и с това?!

Да! Не ви стигат един куп социални мрежи, видео мрежи, търсачки, feed агрегатори и пр., и пр., ами сега и това… С какво ще ви помогне изобщо…

Мисля, че няма да преувелича, ако кажа, че това е бъдещето на Интернет георгафското търсене. Освен това от написаното по-долу, ще се убедите, че става лесно и бързо.

Ето няколко примери за приложението на т.нар. GeoRSS:

  1. Ако искате бързо и лесно да добавите карта в блога си;
  2. Ако имате верига търговски обекти;
  3. Ако имате верига реселъри, предлагащи различни ваши продукти и услуги;
  4. Ако искате да показвате различни метеорологични прогнози или събития (например ако сте новинарски портал);
  5. Ако сте туристическа агенция и искате да предоставите информация за различни предлагани от вас дестинации;
  6. Дори правителствени структури могат да се възползват от GeoRSS. Така са направили например щата Калифорния тук

Има още куп примери, които се очаква в бъдеще да се използват в нов тип Geo Feed агрегатори и социални мрежи. Така, че ако имате WordPress базиран блог си струва да отделите 2 минути за да добавите към своя RSS географски координати. Става много лесно и бързо.

Какво да направя, за да присъства моят блог в Google Maps?

Първо изпълнете трите точки в самото начало на статията. След като сте готови – следвайте указанията по-долу:

  1. Изтеглете следното приложение: http://code.google.com/p/wordpress-geo-mashup/ (изтеглете от карето вдясно с име “Featured downloads”);
  2. Разархивирайте го и го поставете чрез FTP в директория /www/wp-content/plugins/, където “www” е пътя до блога ви на сървъра. В крайна сметка трябва да имате следният път до файловете на приложението: /www/wp-content/plugins/geo-mashup/;
  3. Активирайте Geo Mashup от меню “Разширения > Инсталирани” на WordPress, след което посетете меню “Настройки > Geo Mashup”;
  4. В полето “Google Maps Key” запишете своето API (виж 2-ра точка от началото на тази статия). След това кликнете на бутона “Update Options”. Това е! Вече имате GeoRSS feed в блога си! Остава само да зададете координати за вашите публикации. Как става това, четете по-долу:

Когато пишете или редактирате нова публикация в блога си, ще видите, че под полето за писане има друго поле с име “Location”. От него може да изберете географска дестинация, за която се отнася публикацията ви.
Дестинацията се избира много лесно – в полето “Find location:” записвате улица, град и държава (в тази последователност, разделени със запетая), след което натискате бутон “Enter” от клавиатурата. Картата под полето ще се опресни и ще ви покаже търсеното място. Следва да кликнете някъде върху картата, с което ще поставите точен маркер на дестинацията, която ви е небоходима.
Под картата, в поле “Save As:” запишете име на дестинацията и натиснете бутон “Enter” от клавиатурата. Така ще запишете дестинацията и няма да има нужда да я търсите отново в бъдеще. Записаните дестинации излизат в падащото меню, което е отдясно на поле “Find location:”.

След като вече сте задали дестинации за свои публикации от блога, може да тествате като влезете в Google Maps и там напишете URL-а към RSS-а на блога ви. След търсене, върху картата ще се появят всички дестинации, които сте отбелязали.

Как да добавя Google Maps карта в своята публикация?

Може не само да добавите карта, но и да й зададете куп полезни параметри за нейното публикуване и визуализиране.
Тук ще откриете полезен урок как да направите това!

Ето един пример от мен:

[geo_mashup_map height="200" width="400" zoom="5" add_overview_control="true" add_map_type_control="true"]


Тази статия е разгледана общо 5 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *