В какво да инвестираме по време на криза или какво научих по време на iLearning Global презентацията

За какво даваме 10лв. всеки ден?
– 10лв. са две кафета и две коли в заведението;
– 10лв. са едно макменю в McDonalds;
– 10лв. са две-три кутии цигари;
– 10лв. са един билет за кино;
– 10лв. са …
Вие какво бихте си купили с 10лв.? Направете кратък списък като този горе и го разгледайте – повечето или всичките неща в списъка служат за някакъв вид забавление, нали?

ilg-1
iLearning Global презентация

А бихте ли дали тези 10лв. за вашето образование? За израстването на знанията ви, за повишаване на конкурентноспособността ви, за ноу-хау? Аз бих дал – 10лв. са нищожна сума за тези неща, 10лв. са изключително печеливша инвестиция при това условие!
Във времето, в което живеем информацията е най-важна. Въпреки, че у нас доскоро хората се сърдеха, когато трябваше да плащат за ноу-хау, днес това им дава сериозни предимства като бизнесмени и личности, част от това общество. Знанието е безценно – винаги е било така. Знанието струва ПОВЕЧЕ от 10лв. на ден.

А какво ще кажете, ако все пак има кой да ви предложи знание за 10лв. на ден? Още повече ако не е “кой” а “кои”, т.е. ако много хора ви предоставят своите знания “на тепсия” за 10лв. на ден? А ако тези хора са най-добрите в тяхната сфера на дейност, ако са гурута на ноу-хау, който вие може да получите за 10лв. на ден? Хора, които са милионери, които са врели и кипели в своята професионална област, готови да споделят “каймака” й с вас за … 10лв.?

Разказвам ви всичко това, защото предния уикенд екипът на Blogatstvo.com накара мен и доста хора да се замислим сериозно над тези неща. Те дадоха директно решение на “проблема” с инвестирането на 10-те лева на ден – iLearning Global.

iLearning Global е система за знания, “виртуален университет” както я нарекоха презентаторите. Нещо удобно, достъпно и ефективно. Нещо евтино и необходимо на всеки. iLearning Global е система за видео уроци в HD качество, която е достъпна през Интернет срещу месечен абонаментен план. Няма нужда да преразказвам това, което пише в официалния сайт на iLearning Globalможе да го прочетете оттук.

Пламен Петров, който води първата част от презентацията ни попита в самото начало “Колко от вас са завършили своето висше образование?”. Имаше гора от вдигнати ръце. Всъщност никой от нас не е завършил образованието си – неможем да си позволим да спрем да се образоваме. Ако искаме да сме добри професионалисти трябва всеки месец, всеки ден да трупаме знания и да ги актуализираме, защото те остаряват и стават ненужни.

iLearning Global презентация
iLearning Global презентация

Чрез iLearning Global не само можем да натрупваме още знания, но и да ги прилагаме практически, защото те са актуални и са ни дадени от точните хора – тези, които печелят милиони от същите тези знания.

В условията на т.нар. “криза” всеки гледа да инвестира правилно парите си… всъщност не всеки – някой гледат да спестят пари, страхувайки се от “невидимата заплаха”, която всеки момент може да им поднесе икономиката. Трябва ли да спестяваме парите си или е по-добре да ги инвестираме в знания и ноу-хау? Според мен неможем да спестяваме от това – неможе да си спестим новите знания!

Трябва да призная, че все още не съм се абонирал за iLearning Global. Това е поради една единствена причина – искам, когато направя своя абонамент да имам достатъчно време, което да отделя на видео уроците, а в момента нямам такова. Споделям всичко това с вас, защото смятам, че е полезно и важно за всеки.

От презентацията на iLearning Global успях да си извадя някой изводи за този продукт и намерих някой плюсове и минуси, които ще споделя по-долу:

Плюсове на iLearning Global:
– Удобен достъп по всяко удобно за мен време (24/7) – не се изисква да се разкарвате до някое място за да слушате лекции;
– Евтино и много изгодно с различни видове абонаменти – спестявате адски много пари, защото продукта е онлайн. Освен това абонаментните такси са наистина изгодни;
Лектори са най-добрите в браншовете си, гурутата;
– Може да се съберете с приятели и да гледате заедно видео уроците – така ще си поделите абонамента и ще може да дискутирате;
– Има куп различни тематики и постоянно се добавят нови видео, аудио и pdf уроци.

Минуси на iLearning Global:
– Доколкото разбрах има само месечни абонаменти, неможе да се правят дневни или седмични. Би било чудесно ако можеше всеки уикенд да си правим двудневни абонаменти;
– Уроците са на английски, но ако има интерес в България може да се стартират и български в бъдеще. Според мен уроците на английски ще са пречка за доста хора, а от друга страна – у нас има доста добри лектори, които могат да се включат в iLearning Global и да повишат интереса към тази система;
– Някой от темите със сигурност няма да са напълно пригодни за условията у нас. Все пак в България имаме някакво законодателство, порядки на обществото и пр., които са уникални сами по себе си. В този ред на мисли незнам доколко ще са полезни лекциите в тема “Намаляване на данъците” например.

Та… сами преценете в какво да инвестирате своите 10лв. в рамките на деня и ако решите може да споделите в коментарите отдолу.

Приятно инвестиране!


Тази статия е разгледана общо 6 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: 10 блога, които ще продължа да чета и през 2010 /  Blogatstvo.com

 2. Пламен Петров 23.10.2009 на 22:42

  Много добре си го написал, Иво!

  Радвам се, че това, което сме приели като своя мисия – да разпространим в България идеята за iLearning Global- достига до правилните хора в правилния момент!

  А всеки, който не е готов да плати цената на образованието (и то най-модерното и от най-известните имена в бранша) – рано или късно ще плати горчивата цена на невежеството си! В това съм повече от убеден…

  Reply
 3. Огнян Чипев 23.10.2009 на 20:58

  Привет Иво,
  Вероятно не се познаваме, но съществената част от това, което споделяш е и мое убеждение. Но не това е важното в случая, а това, че ако човек е “обучаем” и търси да се учи от екперти в областта, в която има призив, това ще бъде реалната предпоставка за всичко добро, което може да случи в живота ми. Поздравления също и за блога! Успех! 🙂

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *