Vivacom си взеха логото наготово

Със сливането на бТК, Vivatel и 2be в компанията Vivacom, на адреса www.vivacom.bg се появи нов, много приятен по мое мнение сайт, който е и функционален и удобен за ползване и с красив дизайн. Повече няма да коментирам сайта, защото той не е темата в случая. Мога само да поздравя MAG Студио за добрата работа по него и с това да изчерпам и похвалите.

Логото на Vivacom обаче си е директно взето назаем(това е най-“лекото” определение, синоними на което са: присвоено, изкопирано, откраднато) от друга фирма със същото име: http://www.vivacom.com . Фирмата се занимава с реклама и се намира в Италия – няма нищо общо с оператора ни Vivacom и логото им е създадено преди това на телекомуникационния ни оператор.

Ще си позволя да цитирам Зорница Стоилова от “Дневник”: “Главният търговски директор на Vivacom Александър Димитров обясни, че смяната на корпоративната идентичност на компанията означава и промяна на начина на работа.” Сериозно се притеснявам, след като новата им идентичност е с дизайна на чуждо лого какво означава това за новата им политика спрямо клиентите? Изпълнителния директор на телекома пък казва: “Ребрандирането е не просто смяна на името и логото, а процес на транформация на ценностите и културата на компанията ни”.

По-надолу в статията на г-жа Стоилова е записано “Творческата концепция за ребрандирането е дело на рекламната агенция Publicis MARC, която спечели с конкурс да обслужва креативното представяне на телекомуникационната компания през юли. Николай Неделчев, изпълнителен директор на Publicis MARC Group, обясни, че новата рекламна стратегия на Vivacom цели да комуникира навлизането му в нова орбита от ценности, които да го отдалечат от образа на бившия държавен телеком.” Силно се надявам новата орбита от ценности да включва и уважение на авторството.

Доколкото видях в коментарите в същата статия – вече и други хора са забелязали убийствените прилики между логата на Vivacom и Vivacom.

Опитах се да оправдая по някакъв начин факта, че двете лога убийствено си приличат. Логото на нашия телеком явно трябва да символизира знакът check, инициалът “V” и примерно да показва някакъв възход. Сигурно изискването да е нещо сериозно стилизирано и удобно за възприемане и запечатване в съзнанието. В това отношение логото на 100% отговаря на тези критерии и можем да кажем, че е един своеобразен ъпгрейд на оригинала на http://www.vivacom.com.

Немога обаче да се съглася, че едно лого на национален телеком трябва да е с копиран графичен знак и текст с безплатния шрифт “Earth”, от който само едното “V” е обърнато на обратно за да заприлича на “А”.


Тази статия е разгледана общо 22 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Станимира 20.04.2013 на 11:33

  Днес попаднах на един друг сайт на магьосниците и се сетих за тази стара статия 🙂
  Явно имат склонност да си взимат лога на заем – техният Superdeal.bg и известният Smashing Magazine

  Просто е нелогично такава голяма фирма да краде лога 🙂

  Reply
 2. Mincho Denev Minnchev 31.05.2011 на 6:32

  А логото на ПИБ-Първа инвестиционна банка? Това си е чиста кражба на логото на Deutsche Bank, само е леко завъртяна на 45 градуса.

  Reply
 3. Николай Мутафов 13.04.2011 на 18:11

  да не ви казвам какви драми ме сполетяха от деня,в който се хванах в капаните им и станах две годишна жертва на "брандирания" и "ребрандирания" там с хора и специалисти живеещи още в миналия век, едвам сега чуващи що е то интернет, и т.н.

  Reply
 4. Xstasy 01.04.2011 на 13:27

  За толкова пари – такъв резултат…

  Reply
 5. Lachezar Milev 29.03.2011 на 13:27

  "Не мога" се пише разделено…

  Reply
  1. Nikola Gudarovski 29.03.2011 на 14:55

   Това е извесно от момента, в който Виваком се ребрандираха. Интересното е, че човек, който работеше тогава там ме светна 🙂

   Reply
 6. Георги Ангелов 30.11.2010 на 10:26

  На това му се казва хубава работа ама българска. Ако трябва да споделя мнение за сайта .. няма да е добро. Някои по-горе беше забелязал, че всичките сайтове на колегите са 90% еднакви …значи не си въобразявам само аз.

  Reply
  1. admin 30.11.2010 на 10:55

   За сайта на Vivacom ли става дума? Защото темата е за логото им..

   Reply
 7. bobomano 22.01.2010 на 17:17

  Тези дни ми звъннаха от стационарен телефон и ми предложиха “Като лоялен клиент” -ха –
  Да подпиша договор с тях! След което се поинтересувах какво предлагат като оферти и ми се сториха прилични, НО си направих труда да потърса допълнително информация за условията и Бинго! В промоцията пише, че се увеличават двойно минутите,но не пише че само за 3 месеца след което минаш на старият тарифен плат и тн. и още куп простотииии. А тази информация я намерих въвсем случайно след много търсене в един PDF ФАЙЛ скатан в страницата!

  Reply
 8. lomonosov 11.01.2010 на 3:16

  Ммммм да и аз съм им клиент.Разочарован съм.Споделям мнението на другите.Плагиатство.

  Reply
 9. БОКО 07.01.2010 на 18:34

  лъжат нелоялни подвеждат абе както си бяха бтк останаха си същите че и по-лошо…

  Reply
 10. gall 16.10.2009 на 13:11

  А ако знаете какви цени слагат МАГ за тези еднотипни дизайни… 🙂

  Reply
 11. Мартин 06.10.2009 на 16:07

  Отлична работа Калине!

  Reply
 12. polya 23.09.2009 на 15:02

  забелязал ли е някой, че почти всички сайтове на MAG студио си приличат прекалено много…

  Reply
 13. Ivo Apostolov 12.09.2009 на 0:33

  Е то остава и точно 1:1 барабар с цветовете да го копират 🙂

  Reply
 14. Сиси 11.09.2009 на 11:28

  приличат си :), лека разлиза в цвета на оранжевото

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *