orkut or not :)

Тези web 2.0 (или както някой му викат “веб двайсет” :)) имена на уеб приложения малко ми омръзнаха, но няма как – тенденцията продължава с едно ново име, производство на Google.
Става дума за бета версията на социалният проект orkut – социална мрежа, част от опашката услуги, предлагани от Google. От световният уеб гигант опитват да ни обяснят, че orkut е социална мрежа, която (видиш ли) ще ни направи по-активни, по-търсени и по-откривани от други “сродни души” в мрежата. С прости думи трябва да е нещо невероятно, което реших да пробвам и за което ще споделя по-долу.

Няма как да не се възхитим на “страхотната инициатива” на Google orkut, която е една от вече многото, които опитват да ни сближат с куп хора онлайн. Зад orkut има солидна история, започнала от 22.01.2004г., когато уеб приложението “вижда бял свят” за първи път, благодарение на неговия създател – турският софтуерен инженер, Orkut Büyükkökten. Софтуерния специалист понастоящем е един от работещите в Google, а новият интерфейс на orkut е собственост на компанията.

Orkut мрежата набира доста почитатели в САЩ след стартирането й. В последствие обаче е “избутана” назад след конкуренти като Facebook и MySpace, но от друга страна изоставането в Америка се компенсира с огромния интерес в Индия и Бразилия. Това повлиява до голяма степен с преместването на хостинга на orkut от Калифония, САЩ в Бразилия, с мениджмънт от страна на Google Brazil.

Но… стига толкова история, нека видим какво толкова предлага orkut.

На две, на три, чрез google акаунта си влизате в orkut и вече имате възможност директно да попълните данните на профила си, който е разделен на три части: персонални, социални и професионални данни (ако ви звучи познато значи и вие познавате chi.mp) . Няма да се учудите, че може да качите веднага снимки или видео от google video мрежата. Имате си и органайзер на събития, органайзер на приятелите и другите връзки, които сте създали. Дотук нищо кой знае колко интересно за средно-статистическия фен на социалните мрежи. Следва apps частта: в orkut може да прикачите към профила си различни апликации. Подобно на Facebook или iGoogle апликациите са най-различни: игри, приложения, помощници и пр. Съществуват и communities: търсите по ключова дума и може да се присъедините към любимите си общества и мрежи веднага, точно както във Facebook например.

Дотук стана ясно, че вероятно е все едно дали ще ползвате услугите на orkut или не, при условие, че има  други мрежи, които ви дават същото, може би и доста повече. Освен ако не сте бразилец или индиец надали има какво да ви впечатли в социалната мрежа на Google, което да го няма в другите й конкуренти. Наскоро презентираха GTalk интеграцията в orkut и както всяко нещо, което носи бранда на Гугъл и това се радваше на кратко, но сериозно внимание. Дори и тази нова възможност няма как да ни впечатли, след като във Facebook онлайн чат има от доста по-рано.

От презентационното видео не схванах кое по-точно се опитват да лансират – чата или социалната мрежа, предлагани от Google. Нито едното, нито другото е някакъв хит, нито нещо уникално и невиждано другаде, а самото видео е донякъде нелепо – ние знаем как да чатим онлайн, а и да незнаем надали ще ни е толкова трудно. От друга страна на orkut най-малкия му проблем е онлайн чата – доста други неща липсват в сайта, например възможност да се добави skype име, автоматичен rss, rss на профила ви, по-добър автоматичен съпорт и хелп, “почистване” на бъговете в акаунтите, по-“ясна” начална страница и др.

За мен orkut се нарежда сред социалните сайтове, в които няма голям смисъл да губим времето си ако искаме да завържем контакти. Това може би е по-скоро поредния бета проект, част от услугите на Google, които опитват да ни предложат всичко, което ни е необходимо за сърфирането ни, под една шапка.


Тази статия е разгледана общо 3 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *