Art & Copy. Рекламата е може би най-страшния филм на ужасите?

Рекламата е манипулация. Изкривява сетивата ни, обърква ни и така ни провокира, кара ни да взимаме втълпени ни решения… Разбира се не всяка реклама, а най-добрата. Тази, която излиза от рамките на клишето, която не просто въздейства, а въздейства масово. Тази реклама, която издига марки, прави собствениците на компании богати и счупва стъклото пред пазарната картина. Рекламата като оръжие? Рекламата като правила? Факт е, че от много време насам рекламата е сред нас, навсякъде около нас и в нас – в мисленето, навиците и очакванията ни. Не е просто прекъсване на най-интересната част от филма по любимия ни канал. Не е просто по-силният звук от радиостанцията, където очакваме да чуем поредния музикален хит. Не е просто дразнещото каре, приличащо на петно в черно-белите редове на вестника.

Рекламата е винаги нещо повече. Вестника, билборда, телевизионния канал – това са нейните носители, средствата, с които рекламата се предава. Но самата реклама може да е едно изображение, една мелодия, едно изречение, но то да ни “докосне” така, че да искаме да купуваме.

Стига съм коментирал рекламата. Има кой да го прави и то милион пъти по-добре от мен. Нека ви представя филм, в който рекламата е основна тема на най-добрите рекламисти в света. Гледайте трейлъра:

Филмът “Art & Copy” е посветен на рекламата и вдъхновението. Режисьор е Дъг Прей – един от най-добрите творци на документално кино в наши дни. “Art & Copy” коментира уникалността на рекламата през погледа на нейните създатели.

Чудили ли сте се кой е измислил слогани като “Got Milk”, “Just Do It”, “Think Different”? Кой стои зад тези кратки изречения, които цял свят “дъвче” толкова години? Кой ни е “хипнотизирал” така, че когато чуем “Nike” да се сещаме за дъгичката в логото им? Дали това са големите рекламни бюджети, правилните инвестиции или креативизма на шепа професионалисти? “Art & Copy” ще ви покаже различни гледни точки, които вероятно ще отговорят на повечето ви въпроси.

Филмът ще ви покаже пътят на “креативната революция” в рекламата от 60-те години на IX в. до днес. Прей започва работа по филма преди 4 години, през 2005г. Самият той казва, че това е антипод на всички други места, където е заснемал свои документални кадри – вместо мрачни клубове и алеи или автобусни спирки той е в лускави и авангардни сгради, където луксът е нещо нормално, част от ежедневието. Вместо мрачни и трудни хора той интервюира остри умове с изискани маниери и стил, които са интелигентни и имат позиция. Точно тези позиции е искал да представи Прей пред аудиторията на филма. “Не исках да направя документален филм, който просто да хвърля изхвърлената реклама” – това казва Дъг Прей в своята позиция за “Art & Copy”. “Да направих позитивен филм за рекламата” казва още той.

Дали това е нормално или ще постигне успех – да направиш позитивен филм за нещо, което зрителя, читателя и слушателя ненавижда?! За рекламата?! Рекламата, тази лъжа, манипулация, загуба на време и въпреки това движещата сила на пазарите. Нещото, което премества точка “Е” в една или друга посока на графиката на търсенето и предлагането. Нещото, което е унищожавало компании, индустрии, доверие и пари десетки години?

Прей казва “Рекламата всъщност може да бъде човешки акт сама по себе си. Но както всички креативни изяви (книги, рисунки, филми, архитектура) в по-голямата си част е посредствена. Като цяло се надявам “Art & Copy” да вдъхнови творците и писателите да се опитват да създават по-забавляващи, на по-високо социално равнище и по-смислени реклами.”

Повече за филма ще научите на официалния му сайт. Аз ще го чакам с нетърпение, пък дано почна да правя по-смислени реклами след това 🙂


Тази статия е разгледана общо 9 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

  1. Daniel 31.10.2009 на 1:05

    Някой свалил ли е филма от някъде? Много искам да го гледам.

    Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *