Art & Copy. Рекламата е може би най-страшния филм на ужасите?

Рекламата е манипулация. Изкривява сетивата ни, обърква ни и така ни провокира, кара ни да взимаме втълпени ни решения… Разбира се не всяка реклама, а най-добрата. Тази, която излиза от рамките на клишето, която не просто въздейства, а въздейства масово. Тази реклама, която издига марки, прави собствениците на компании богати и счупва стъклото пред пазарната картина. Рекламата като оръжие? Рекламата като правила? Факт е, че от много време насам рекламата е сред нас, навсякъде около нас и в нас – в мисленето, навиците и очакванията ни. Не е просто прекъсване на най-интересната част от филма по любимия ни канал. Не е просто по-силният звук от радиостанцията, където очакваме да чуем поредния музикален хит. Не е просто дразнещото каре, приличащо на петно в черно-белите редове на вестника.

Рекламата е винаги нещо повече. Вестника, билборда, телевизионния канал – това са нейните носители, средствата, с които рекламата се предава. Но самата реклама може да е едно изображение, една мелодия, едно изречение, но то да ни „докосне“ така, че да искаме да купуваме.

Стига съм коментирал рекламата. Има кой да го прави и то милион пъти по-добре от мен. Нека ви представя филм, в който рекламата е основна тема на най-добрите рекламисти в света. Гледайте трейлъра:

Филмът „Art & Copy“ е посветен на рекламата и вдъхновението. Режисьор е Дъг Прей – един от най-добрите творци на документално кино в наши дни. „Art & Copy“ коментира уникалността на рекламата през погледа на нейните създатели.

Чудили ли сте се кой е измислил слогани като „Got Milk“, „Just Do It“, „Think Different“? Кой стои зад тези кратки изречения, които цял свят „дъвче“ толкова години? Кой ни е „хипнотизирал“ така, че когато чуем „Nike“ да се сещаме за дъгичката в логото им? Дали това са големите рекламни бюджети, правилните инвестиции или креативизма на шепа професионалисти? „Art & Copy“ ще ви покаже различни гледни точки, които вероятно ще отговорят на повечето ви въпроси.

Филмът ще ви покаже пътят на „креативната революция“ в рекламата от 60-те години на IX в. до днес. Прей започва работа по филма преди 4 години, през 2005г. Самият той казва, че това е антипод на всички други места, където е заснемал свои документални кадри – вместо мрачни клубове и алеи или автобусни спирки той е в лускави и авангардни сгради, където луксът е нещо нормално, част от ежедневието. Вместо мрачни и трудни хора той интервюира остри умове с изискани маниери и стил, които са интелигентни и имат позиция. Точно тези позиции е искал да представи Прей пред аудиторията на филма. „Не исках да направя документален филм, който просто да хвърля изхвърлената реклама“ – това казва Дъг Прей в своята позиция за „Art & Copy“. „Да направих позитивен филм за рекламата“ казва още той.

Дали това е нормално или ще постигне успех – да направиш позитивен филм за нещо, което зрителя, читателя и слушателя ненавижда?! За рекламата?! Рекламата, тази лъжа, манипулация, загуба на време и въпреки това движещата сила на пазарите. Нещото, което премества точка „Е“ в една или друга посока на графиката на търсенето и предлагането. Нещото, което е унищожавало компании, индустрии, доверие и пари десетки години?

Прей казва „Рекламата всъщност може да бъде човешки акт сама по себе си. Но както всички креативни изяви (книги, рисунки, филми, архитектура) в по-голямата си част е посредствена. Като цяло се надявам „Art & Copy“ да вдъхнови творците и писателите да се опитват да създават по-забавляващи, на по-високо социално равнище и по-смислени реклами.“

Повече за филма ще научите на официалния му сайт. Аз ще го чакам с нетърпение, пък дано почна да правя по-смислени реклами след това 🙂

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (2)

  1. Някой свалил ли е филма от някъде? Много искам да го гледам.

    Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS