Какви са днешните принцеси

“И живели дълго и щастливо” е краят на почти всяка приказка, която са ни разказвали като малки. Може би почти всяко момиченце е искало да бъде на мястото на някоя приказна принцеса, която да е богата, щастлива и обгрижвана с внимание и любов от своя невероятен принц.
Всички сме гледали невероятните анимации на Дисни за Червената Шапчица, Пепеляшка, Снежанка и пр. приказни героини. Те винаги започват безнадеждно и завършват 100% щастливо и позитивно – принцесата е получила всичко, което искала и дори повече. Това провокира дотолкова малките деца, че те желаят неистово да са на мястото на приказните героини.
Дайна Голдщайн обръща внимание на това как Дисни хипербулизират доста повече тези приказни персонажи от самите братя Грим в оригиналните техни приказки. Тя споделя, че в написаното от братя Грим има много изключително мрачни и гротески ситуации, които в екранизациите на Дисни са дискретно пропуснати. Голдщайн решава, че може да доразкаже историите на приказните принцеси в настоящето, т.е. какво се случва с тях след края на приказката – дали са “живели дълго и щастливо”. Тя прави няколко страхотни ретуша, които представят тъжната реалност на принцесите от приказките, която междувпрочем е факт за много пораснали момиченца, мечтали в ранните си години на бъдат принцеси.
Оставям ви да видите какво се случва с принцесите според Дайна Голдщайн. Фотографиите от серията “Fallen princess” показват коварството на съдбата – никой не е застрахован от нещастията. Аз бих задал въпроса – дали трябва да желаем да имаме живота на някой друг? Дали другите около нас не искат да живеят нашия живот и ако можехме бихме ли им го подарили?

fallen-princesses-01
fallen-princesses-02
fallen-princesses-03
fallen-princesses-04
fallen-princesses-05
fallen-princesses-06
fallen-princesses-07


Тази статия е разгледана общо 12 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *