SEO на Facebook Коментарите? Вече е възможно!

Малко, след като екипът на Facebook анонсира новите подходи за споделяне , получихме от тях още една страхотна новина – Facebook Comments може да бъдат интегрирани изцяло в сайтовете и по този начин да са SEO friendly.

// UPDATE: Кликнете тук за да видите скрипт за facebook коментари, оптимизирани за SEO на сайта

Facebook Comments до този момент

Facebook коментарите са страхотен начин за диалог в реално време. Имат изключително силно въздействие за популяризирането на електронни медии, е-магазини, сайтове за услуги и др.

До момента фейсбук коментарите преминаха през две версии, като втората беше анонсирана преди около месец и значително подобри преимуществата им.

Единствено остана проблемът от гл.т. SEO. Коментарите бяха недостъпни за търсачките, защото се зареждаха в iFrame рамка на Facebook и физически текстовете от тях не бяха в самия сайт.

Е, това вече е минало…

Новите Facebook коментари

Те не се различават като интерфейс от старите, с тази разлика, че имат по-добри анотации към администраторите им.

Друга готина екстра е възможността да избирате между два дизайна: светъл и тъмен. А за тези, които не им се влиза с Facebook акаунта си, освен останалите възможности е добавен и достъп през Hotmail, като от Фейсбук са обещали да разрешат още оторизации от други провайдери скоро.

Ето как изглежда тъмната версия 🙂

По същественото е, че могат да бъдат “издърпани” и имплементирани в сайта Ви, а съответно техния текст да бъде достъпен за търсачките и удобен за SEO специалистите в оптимизацията на страниците.

Как да изтеглим фейсбук коментрите от дадена страница?

Ами… изключително елементарно е … на пръв поглед 🙂

Просто в URL адреса на браузъра си пишете:
https://graph.facebook.com/comments/?ids=
… и след знака за равенство = добавяте URL на страницата, чиито коментари искате да видите.

Например: https://graph.facebook.com/comments/?ids=http://site.com/page.html

За разбиращите PHP:

<?php
  $url = "http://site.com/page.html";
  $request_url ="https://graph.facebook.com/comments/?ids=" .
    $url;
  $requests = file_get_contents($request_url);
  print "<PRE>";
  print_r($requests);
  print "</PRE>";
?>

За да инсталирате facebook коментарите и във Вашия сайт: Посетете този адрес с официална документация за програмисти

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании InteractAGEBrandFormance.
___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат дългогодишен опит в маркетинга и рекламата на международни компании, част от които са: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, WINBET, BMW, Eucerin, Ford, Clinique, SIS Technology, NOKIA и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и член на "Българска E-Commerce Асоциация". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити практически знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата Brandformance in Action, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

С уважение,
Иво

Our discussion have COMMENTS (34)

 1. Иво, защо не пробваш да скриеш коментарите от Facebook (с jQuery?) и да оставиш само тези, които си парснал? Така всичко ще изглежда доста по-естествено и няма да го има това дублиране. Или не става?

  Отговор
  1. За съжаление все още от Facebook не го позволяват 🙁 надявам се скоро да има такива възможности за пълно интегриране. В това отношение Twitter е далеч по-удобен

   Отговор
 2. Pingback: Блог на Иво Илиев | Рекламни трикове във Фейсбук #2 (ама наистина)

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS