Защитете съдържанието в сайта си от копиране


 

„Защита“ е малко пресилено казано – убедил съм се, че ако някой иска най-безцеремонно да си копира някоя снимка или текст нищо неможе да го спре, освен нивото на техническите му познания.
Набързо ще вметна, че някой сайтове слагат т.нар. „воден знак“ – изображение с лого или име, което се наслага върху другото. В Flickr опитват със слагане на прозрачен gif върху изображението, но пак ако се погледне в кода може да се копира.
При копирането на текст нещата са по-трудни. Единственият невъзможен начин, за който в момента се сещам е при определен рендеринг на текст във Flash swf файловете.
Доста хора са ми се оплаквали, пък и аз на тях, че копирането на текст е проблем – пишеш, пишеш… после копи-пейст и айде! Никой не ти гледа авторски, сродни и др. права – всичко става с 2-3 клика(или клавиша).
Какво ви предлагам:
След търсене открих услугата „Tracer“ на „Tynt“. В самото начало ще забележите една анимация с изскачащи текстове и снимки – това са копиранията на текст и снимки от абонати на тази услуга. Както ще видите милиарди думи и милиони изображения се копират всеки ден.

Как работи Tracer:
След като се регистрирате ще получите javascript код, който трябва да сложите непосредствено преди </body> тага на вашите уеб страници. Кода съдържа уникално ID на вашия сайт и задейства две неща:
– Възможност да видите какво и кога е копирано от сайта ви;
– Когато някой копира от сайта ви автоматично към копирания текст се добавя следното „Read more: [оригинален url] Under Creative Commons License: [вид лиценз]“

Как всъщност ви помага това:
Няма да спрете копирането от сайта ви, но поне ще напомняте на тези, които копират, че важат някой правила. Чрез Creative Commons лицензите вие посочвате как точно може да се ползва вашето авторско съдържание.

Как обаче да разберете кой копира от вас:
Влезте в „Tracer“ и вижте статистиките, които ви показват точно кои текстове са копирани в рамките на определените периоди от време. Както в един свой преден пост писах – Google може да индексира копирано съдържание, че дори и да го индексира преди оригинала. Та по този повод, когато видите какво е копирано – потърсете в Google за него и ще „лъснат“ резултатите.

Как ми помогна Tracer:
Нямам кой знае какъв опит все още, но за около месец в 2 от 4-те сайта, в който го сложих вече не се копира съдържанието, в другите 2 се перефразира, поокрасява и чак тогава се поства, но там става дума за новинарски материали и мисля, че нещата са в рамките на нормалното.
Много се надявам Tracer да помогне и на вас в copy-paste войната. На мен лично ми помага и за това да видя колко добре оценяват съдържанието колегите в Интернет 🙂

За автора 

Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, NIVEA, Eucerin, CBA, Ford, Clinique, NOKIA, Magniflex, Rittbul и много други. Също така Иво Илиев е един от основателите на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации".
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания тук, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
Иво има активно участие като ментор и лектор на някои от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в университети в страната.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

3 коментара

  • Отдавна имам регистрация там бях забравил. Интересна услуга, ще я пробвам. За момента ползвам Copyscape на някой от сайтовете си.

  • Щом са на различни домейни няма да имате проблем – просто им направете отделни регистрации в Tracer и ще можете поотделно да вземете код за всеки от тях.

  • Zdraveite, kak moga da vzema kod za oshte niakolko moi saita?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *