Динамични продуктови реклами за интернет магазини във Facebook


 

Facebook не ни изненадват съществено – беше въпрос на време да получим и това парче от паят и ето, че съвсем скоро то ще бъде масово достъпно не само през API, но и през официалните Ads Manager и Power Editor. Рекламната им платформа се обогатява с новия стар инструмент за по-ефективна електронна търговия – продуктови реклами с динамичен характер.

Facebook dynamic product ads реклами за интернет магазини

Как работят те?

Когато някой посети електронния ви магазин, проследяващ код от Facebook засича кои продукти е гледал. След това, когато същият човек посещава Facebook.com – там ще вижда реклами конкретно на продуктите от сайта ви, които е гледал. Така решението за покупка е по-вероятно да се случи, и то сравнително по-бързо.

Хубавото е, че тези реклами са доста автоматизирани – качвате екселска таблица (която може да е експорт от SQL базата данни на магазина) с продуктите и техните параметри, и по този начин не си играете да правите десетки и стотици отделни реклами – Facebook динамично ги генерира за всеки потребител според неговата активност в интернет магазина ви.

Какво още трябва да знаем?

Доста прилича на ремаркетинг с фейсбук реклама, но с някой добавки и възможност за настройване на lookalike аудитория по интереси, което да направи възвращаемостта ви доста по-ефективна.

Какво ни е нужно, за да ги стартираме?

Бързам да споделя, че при някой от вас те ще са активни в Power Editor, но към момента с предимство е подкарването им през API на Facebook. Ако използвате услуги от PMD – може да ги попитате дали в техния софтуер няма опции за подобни видове реклами.

facebook-dynamic-product-ads-01
На снимката по-горе може да видите как изглежда активирането на рекламите през Power Editor

Преди всичко е нужно да имате правилен формат на продуктовия си каталог от е-магазина. За това може да се обърнете към програмистите му, които могат да ви създадат възможност да експортирате данни от SQL базата данни на магазина към CSV или XLS файл (екселска таблица).

Също така трябва да имате активиран Business manager. Там импортирате продуктовия си каталог (указания за това тук и тук).

facebook-dynamic-product-ads-02

Освен нещата по-горе, разбира се, изисква се да имате и tracking пиксел, интегриран в страниците на сайта. Това е т.нар. Custom audience pixel. Заедно с него ще ви е нужен Facebook conversion pixel за статистическите данни, както и динамичен template + open graph protocol за подкарване на рекламните криейтиви.

Както разбирате, самото стартиране и ползване е сложно и специфично. Изисква програмни умения и боравене с API на Фейсбук. Всички стъпки по подготовката преди стартирането са описани в официалната документация тук.

За автора 

Казвам се Иво Илиев. Практикувам в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г. Управител съм в дигитална агенция "InteractAGE", където аз и екипът ми имаме удоволствието да работим над разнообразни кампании за наши международни и регионални клиенти.
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.
Author: Ivo Iliev

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

2 коментара

  • Имам ето такъв проблем с dynamic ads – когато импортирам каталога в CSV формат, всичко минава гладко – засича продуктите, ъплоудва ги, всичко свети зелено, красота. Но, на местата, където има кирилица (в продуктовото заглавие и описание, да речем) се вижда само шльокавица. Защо така?

  • Много полезен пост 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ще бъда лектор на обучението…


Скъпи читатели,
Каня ви на обучението, което ще водя заедно с Димитър Димитров в София на 13.октомври.2017г.

Обучението е на една много важна тема за всеки специалисти и собственик на бизнес – ефективно рекламиране във Facebook и Google.

През първата седмица от обявяването на обучението 1/3 от местата бяха заети, затова побързайте и се регистрирайте от тук.

Можете да използвате промо-код ivosiliev за регистрация с отстпъка за читатели на блога.

Успех и до скоро виждане на събитието!