Новост във Facebook News Feed алгоритъма: постове от приятели пред постове от фен страници


 

Отново наближава сряда и по традиция от Facebook пускат седмични ъпдейти в платформата си. Този път става дума за нещо важно, за което искам да ви разкажа – News Feed алгоритъма, който ни помага да имаме по-голямо достигане до повече аудитория във фейсбук, показвайки или скривайки статусите ни за определни хора по определени правила.

Тук става дума за генерален ъпдейт. Споделям това, защото алгоритъма разчита на 100 000 различни комбинации от social фактори и сигнали с различни тежести. Все пак трите промени са основни и важни както за индивидуалните потребители, така и за собствениците на фейсбук страници. Без повече уводни думи ви споделям какво се променя:

1. Винаги има какво да видиш в своя News Feed

Facebook опитва да ти покаже възможно най-малко статуси от възможно най-разнообразни източници, като приоритет са хората. Ако обаче прекарваш повече време в News Feed и няма нови статуси от твоите приятели – Facebook ще показва повече на брой статуси от един и същ твой приятел, само и само да те снабди със съдържание.

По наши наблюдения подобно нещо имаше и преди, но по-важното е, че за индивидуалните профили аз лично съм търсил начин за оптимизирането от гл.т. честотата на показване и достигнатата аудитория. Този ъпдейт е полезен основно за Facebook – с него платформата ще подсигури потребителите с по-малко контакти в мрежата да виждат свежо съдържание.

2. Авторски постове пред коментари и харесвания

До момента ако харесаш или коментираш нечий статус, това ти действие може да покаже статуса на кръг от твои приятели. Така ние виждаме чужди статуси само защото някой наш приятел ги е харесал или коментирал. Според мен това не е никак лошо, но според повечето хора (поне така твърдят Facebook) е. Затова подобни неща ще са възможно най-долу в News Feed, или изобщо ще липсват. По мое мнение тук се лансира по-скоро авторството при създаване на user generated content (потребителско съдържание) под формата на постове. Вероятно коментиранията намаляват все повече, а и опциите за reply не са особено ползваеми.

3. Най-добрите приятели с най-добър social reach

Facebook обещават да подсигурят постовете на най-близките ви да се показват най-горе в News Feed. Идеята е да не пропускате техните нови статуси.

Дали това ще засегне фен страниците

Хората от Фейсбук са отново лаконични – ако пускате добри криейтиви, всичко ще е наред. В тази връзка може да погледнете тази препратка с най-добри практики за управление на фен страници.

Според новите промени, средностатистическия фейсбук потребител ще вижда подобна подредба в своя NewsFeed на тази, показана по-долу (кликнете, за да заредите в голяма резолюция):

news-feed-facebook

За автора 

-
YouTube канал | Facebook страница
-
Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, Rittbul, CashCredit и много други. Също така Иво Илиев е един от основателите на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и има опит като лектор в най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания тук, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
Иво има активно участие като ментор и лектор на някои от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в университети в страната.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

1 Comment

  • Здравейте 🙂 Имам един въпрос – как тези промени ще повлияят на показването на съдържание от фейсбук ГРУПИ, защото виждам фен страници, но не е групи. Групите са все по-популярен елемент, заради възможното споделяне от всички потребителите в тях. Ще се радвам да ми отговорите за алгоритъма за групите 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *