Защо Facebook феновете ми намаляха след 12-ти март?


 

С новия ъпдейт на платформата неактивните фейсбук акаунти ще бъдат премахвани от фен страницата, заедно с акаунти на починали и баннати потребители.

fb-like-annot

Първоначалните ми предположения бяха доста „апокалиптични“ – че фейсбук ще премахне неактивните фенове, т.е. които не взаимодействат с постове от страницата. Съответно споделих различни решения по темата, с които да активизирате феновете си (които ще намерите в отделна нова статия.

Не неактивни фенове, а неактивни профили

Все пак моя колега и приятел Иво Апостолов разтълкува доста по-правилно цялата ситуация и се оказа, че става дума по-скоро само за профили, които дълго време не са били използвани и нямат стойността на фенове. Първоначалните анонси и коментари действително бяха паникьосващи, особено след като малко преди датата бяха публикувани две отделни статии по темата за премахването на фенове. В крайна сметка е добре, че въпросната „чистка“ в крайна сметка ще е само на некативни профили, а не на не-взаимодействащи с фен страниците фенове, както първоначално предполагах.
Благодарности на Иво, който ми писа, обръщайки внимание на последното съобщение от Facebook в техния бизнес блог. Определено новината е добра 🙂

Всъщност всяка година Facebook правят нещо подобно от 2012г. насам, затова не купувайте фенове и фен страници със съмнително генерирана фен база. По-добре вложете същите средства във фейсбук реклама.

Защо се прави това?

Доста от по-дългогодишните фен страници са събирали фенове по най-различни начини – някой са си купували от т.нар. „ферми за фенове“, които създават множество фалшиви акаунти и след продажбата им спират да ги поддържат. Подобни неподдържани фалшиви профили могат да окажат влияние върху генерирането на Lookalike аудитория при фейсбук рекламите , което пък да изкриви донякъде таргетирането. Затова Facebook предприемат премахването от фен базата ви на всички подобни неактивни профили, но не неактивни в рамките на фейсбук страницата ви, а като цяло в социалната мрежа Facebook.

Още една индикацията срещу купуването на фенове

Това е още един начин Facebook да пребори фермите за фенове и продажбата на фалшиви фенове. Все пак е и още едно преимущество за рекламодателите.

При всички положения ако около 12-ти март ще забележите леки спадове във фен базата, ако феновете ви са натрупани органично.

За автора 

Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, NIVEA, Eucerin, CBA, Ford, Clinique, NOKIA, Magniflex, Rittbul и много други. Също така Иво Илиев е един от основателите на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации".
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания тук, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
Иво има активно участие като ментор и лектор на някои от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в университети в страната.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *