Всички актуални аспекти на Facebook маркетинга, събрани в 24 часа?


 

Помня как преди години всичко, което е Facebook за съвременния дигитален маркетинг се побираше в едночасова лекция. Днес ситуацията е различна, синята социалка е доста по-комплексна и има много повече възможности. Преди време тук бях споделил с вас за един по-различен вид обучение и програма – 24-часовия курс по facebook маркетинг „Beyond Academy“, на чието издание имах удоволствието да бъда гост-лектор.

Beyond Academy ще има второ издание  – интересът е голям, а атмосферата наистина отлична. Радвам се, че курсът продължава и се харесва като формат и програма.
В края на тази статия ще намерите и промо-код, с който да се регистрирате за второто издание на Beyond Academy, получавайки отстъпка – един приятен подарък към читателите на блога. Все пак не бързайте да ползвате скрола на мишката 🙂 приготвил съм ви и малко полезна информация по темата за фейсбук маркетинга.

Beyond Academy

Организаторът на курса, Бисер Вълов, е мой приятел и колега отдавна, затова си позволих да проведа с него кратък разговор-интервю по темата. Споделям ви го по-долу, мисля, че ще ви бъде интересен и отчасти ще ви запознае малко повече с курса:

Много или малко са 24 часа, посветени на Facebook маркетинга? Разкажи накратко какво обхваща този хорариум в Beyond Academy?

Бисер:
24 часа са достатъчни, за да намериш няколко десетки нови приятели, да попаднеш в професионална среда, където фейсбук маркетингът се обсъжда на задълбочено равнище отвъд основните инструменти и препоръки, да се упражняваш, да получиш съвети индивидуално.

Истината е, че курсът е доста повече от 24 часа. Всяка от дванадесетте лекции продължава с поне час допълнително, заради разговорите и обсъжданията преди и след презентацията. Разпределението в 6 седмици дава възможност на курсистите да правят много експерименти и да се допитват за съвети по тях, те имат и няколко практически домашни. А с част от курсистите общуваме почти всеки ден онлайн. Така че тези 24 часа по-скоро са времето, в което всички заедно се срещаме наживо. 🙂

Те не са достатъчно, за да превърнат начинаещ в експерт. Но са приятен и плавен път към това, чрез многото експерименти и грешки, за които говорим. Винаги съм смятал за отличителна черта на експертите тяхното търпение и склонност постоянно да пробват нови неща. Именно резултатите от полезни експерименти обсъждаме на курса.

Безспорно Facebook е един от най-ефективните маркетингови канали в момента. Би ли споделил последния интересен пример за успешна кампания в тази социална мрежа, на който си попадал?

Бисер:
Вярно е, фейсбук е почти задължителна част от маркетинговия микс. Нещо повече, около 70% от големите компании в света отчитат между 3 и 5 пъти възвръщаемост на рекламните си инвестиции. Което означава, че когато има обучени екипи, знаещи как да създават и управляват рекламни кампании, резултатите определено са отлични.

По-скоро ми се иска да дам пример с по-малък бизнес. Тъй като отскоро много се интересувам от фотография, бях впечатлен от резултатите, които постига Софийска фотографска школа – един от обучителните центрове по фотография в столицата, който провежда различни курсове. Те събират повечето си курсисти чрез фейсбук реклама и при всяко ново издание на курса им се запълват по няколко групи. А средата им е повече от конкурентна в момента. Можете да видите как изглежда една тяхна реклама – заснета от тях и оптимизирана като текст и визия. Аз самият се записах на техен курс и в последствие открих, че те са се научили да правят рекламата си сами с експерименти и търпение, като им липсваха само малко детайли по оптимизациите, за които не се бяха усетили. Бях особено приятно изненадан от този бизнес, който се развива основно чрез фейсбук рекламата и професионалните качества на хората зад него, които подхожват към курсовете и кампаниите си много отговорно. В допълнение развиват и фейсбук страница и група, които са полезни и интересни. 🙂

Бисер Вълов

Beyond Academy определено е по-различен формат на обучения и лекции от целодневните семинари, които познаваме добре. Разкажи за предимствата и предизвикателствата пред този формат. Какво го прави ефективна форма на обучение?

Бисер:
Ефективността идва от повечето време, в което сме заедно, както и от общуването, което се случва пълноценно при шест седмичен период. Изгражда се много повече доверие и неформалност между мен и групата, можем да се забавляваме, да говорим откровено, да не „препускаме“ и говорим общи приказки. Имам две основни цели – по всяка тема да говоря теоретично, така че да съм полезен на хората с базови знания и да развия начин на мислене към инструментите и възможностите на фейсбук средата, което за мен е най-значимата крачка. След това говоря с фокус върху практиката, представяйки различни малко известни хитрини, оптимизации и трикове, разглеждайки примери. Защото идеите и конкретните примери към тях са единственият начин човек да научава нещо. Иначе не можем да си изградим ясна асоциация и да запомняме.

Допълнителна полза на формата е, че той дава достъп до тайна група във фейсбук, където с курсистите си обсъждаме идеи, техни казуси, партита. 🙂 Но най-вече се стремя да споделям допълнителни ресурси и така с времето да се изгради една общност около Beyond Academy. Така че курсът не свършва за 24 часа или 6 седмици. Това е само началото. 🙂

Знам, че facebook маркетингът е всеобхватен и специфичен при всеки бранд и ситуация. Все пак ще е много полезно, ако можеш да споделиш своите няколко универсално работещи съвета за facebook кампаниите и рекламите, които всеки от читателите може да опита да приложи.

Бисер:
Да, много е трудно да се дадат универсални съвети. Може би главно в рекламата има такива и те са ефективни, когато се комбинират и премислят добре. Все пак ще дам няколко, на които доста акцентирам и пояснявам в курса:

  • Използвайте с приоритет рекламата на кликове
  • Именно защото сте на кликове, стремете се да таргетирате повече чрез текста на рекламното каре или пост, вместо чрез таргетирането на фейсбук. Целта е да отсявате неподходящите хора чрез посланията си, преди да кликнат, а не да рекламирате към много тясна аудитория. Първото е много по-ефективно. Аз даже говоря за един принцип на умишлено „лошия“ копирайтинг. 🙂
  • Не забравяйте да поставяте текстове в изображенията. Особено когато можете да поставите цена. Това Ви предпазва от кликове на хора, които не са склонни да купуват.
  • Поставяйте телефон в копито, ако продавате услуги, които може да се пояснят или поръчат бързо и по телефон. Така може да продавате и без да си платите за клик.

facebook ads

  • Използвайте Custom Audiences и Lookalike audiences. При тях може и не винаги да плащате за рекламата на кликове, а да заложите и на други формати.
  • Управлявайте бидовете си ръчно и не се притеснявайте да слагате доста над максимумите, които ви предлага фейсбук.
  • Рекламирайте „ударно“ – за по няколко дни. А не с дълги и постоянни кампании. Особено когато имате малки бюджети. Пропускате много. 😉
  • Винаги създавайте по няколко версии поне на визиите си и правете А/Б тестинг.
  • Винаги проверявайте дали каретата Ви са оптимизирани за мобилна версия, а в Power Editor можете и да избрате на какви точно устройства(с каква операционната система) да се показва рекламата Ви.
  • Използвайте рекламата за събития. Но плащайте на кликове, а не на потвърждения за присъствие. Ще откриете, че е много ефективен начин да популяризирате събитие и да съберете записани за него, до които след това лесно можете да стигате с послания на стената на събитието, защото ще получават нотификации. Безплатно.

Надявам се тези 10 бързи съвета да са Ви полезни и да Ви спестят пари. 🙂

Beyond Academy

Предстои второто издание на Beyond Academy, регистрацията вече е достъпна през официалния сайт. Какво да очакват участниците в рамките на втората Академия за facebook маркетинг практики?

Бисер:
Тази седмица приключва първото издание на курса. Смятам, че се получи полезно за всички. Второто издание ще бъде още по-оптимизирано на база натрупания опит и обратна връзка. Целта ми е да бъде забавно, неформално и по най-приятния начин да предам на курсистите колкото е възможно повече знания. Тези, които са били на мои обучение, знаят, че давам всичко от себе си. 🙂 И предполагам, че всеки записал се, че оправдае разхода си само с двете лекции за фейсбук реклама, които обикновено спестяват много напразно изхабени ресурси в бъдеще. 🙂

Очаквам с нетърпение събирането на новата група и разрастването на нашата Beyond Academy общност във фейсбук.
Поздрави на читателите ти, сред които има доста мои приятели! 🙂

Промо-код за второто издание на Beyond Academy

Промокодът е:

IvoIlievBlog2

Необходимо е да въведете промо-кода в онлайн формуляра за регистрация от официалния сайт. С този промо-код получавате 50лв. отстъпка от цената за участие във второто издание на Beyond Academy. Той важи до края на периода за регистрация, затова ако се регистрирате с него до 22.02.2015г. цената за участие ще е 330лв. (вместо 380лв.), а след това цената ще е 430лв. (вместо 480лв.).

За автора 

Казвам се Иво Илиев. Практикувам в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г. Управител съм в дигитална агенция "InteractAGE", където аз и екипът ми имаме удоволствието да работим над разнообразни кампании за наши международни и регионални клиенти.
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.
Author: Ivo Iliev

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *