Новият-стар social plugin на Facebook – барът за препоръки (Видео)


 

Преди почти година тази социална добавка, наречена Recommendations Bar, беше представена пред разработчиците, които се интересуват от интеграция на Open Graph Actions в сайтове и приложения. Идеята за този бар е да показва препоръки за друго съдържание, получени на база на алгоритъм от социални сигнали. Въпреки, че все още предложенията за такова съдържание, които добавката предлага, не са чак толкова тематични, предлагам да използвате Recommendations Bar в своя сайт, особено, когато става дума за дигитална медия или блог. Предложението ми се базира на опита, който до момента имам с този plugin и общо взето според мен той има няколко доста добри предимства:

 • интегрира се лесно и не е тежък
 • препоръките са нещо хубаво за посетителите и ги задържа в сайта, като им носи допълнителна полезност и увеличава интересът им
 • може да препоръчвате не само страници от своя, но и от други сайтове, като това не влияе на SEO, защото плъгинът (както е характерно за социалните добавки от фейсбук) се зарежда в iframe. Това е един удачен начин да си партнирате с други сайтове, или, защо не, да получите хонорар за такъв тип рекламиране чрез този бар
 • има отложен старт, т.е. може да изскочи след определено време, след като читателя на страницата е започнал да чете съдържанието й. Така барът не се натрапва, а по-скоро е от полза
 • може да зададете % от съдържанието, което трябва потребителят да е прочел, преди да се активира плъгина. Това означава, че така го активирате само за наистина заинтересованите потребители, които действително знаете, че се интересуват от темата. В тази връзка задаването на 30-40% е отлично решение според мен.
 • за още по-фина настройка можете да зададете точно в кой момент да се появи popup-а на recommendations bar-а. Например ако имате онлайн магазин може да го появите, когато клиента стигне до бутон „Купи“ с цел в бар-а да му излязат други продукти, които негови приятели са харесвали или разглеждали.

Реших да подготвя и първото видео към статия в блога, в което накратко (за 10-тина минути) ще ви разкажа за този plugin, както и за Оpen Graph Actions, а и за още един plugin с почти същото име (с цел да няма обърквания :))

Надявам се първият ми видео опит за блога да ви хареса, а ще се радвам ако ми пишете с предложения за теми и изпращате коментари по темата от видеото!

Извинявам се за по-лошото качество на видеото и звука, но такава е за момента хапаратурата :))

Полезни ресурси:

За автора 

Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, NIVEA, Eucerin, CBA, Ford, Clinique, NOKIA, Magniflex, Rittbul и много други. Също така Иво Илиев е един от основателите на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации".
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания тук, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
Иво има активно участие като ментор и лектор на някои от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в университети в страната.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

3 коментара

 • Много добре си се справил, недей да скромничиш. 😉
  Обаче много се надявам, че с видеата ще дублираш теми, а няма да зарежеш съвсем текстовите публикации, защото в много случаи и за много хора е по-удобно човек сам да си ги чете със свой темп, а не видеото да му налага скоростта. Отделно, че от текста може да се копи-пейстне някой конкретен момент в бележника, а не да се рови из видеото.

  • Определено 🙂 Реално до момента видеата са допълващи и резюмират няколко от предходните статии в блога. Разбира се, всяко видео дава и нова, уникална информация, която я няма записана в публикациите, но в бъдеще това също ще се промени. Идеята на видеата е по-скоро съвсем конкретно и лесно-„смилаемо“ да обванат общите картини на отделни важни теми, а чисто техническите неща и подробностите около темите няма как да не са под формата на стандартни текстови публикации 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *