SEO на Facebook Коментарите? Вече е възможно!

Малко, след като екипът на Facebook анонсира новите подходи за споделяне , получихме от тях още една страхотна новина – Facebook Comments може да бъдат интегрирани изцяло в сайтовете и по този начин да са SEO friendly.

// UPDATE: Кликнете тук за да видите скрипт за facebook коментари, оптимизирани за SEO на сайта

Facebook Comments до този момент

Facebook коментарите са страхотен начин за диалог в реално време. Имат изключително силно въздействие за популяризирането на електронни медии, е-магазини, сайтове за услуги и др.

До момента фейсбук коментарите преминаха през две версии, като втората беше анонсирана преди около месец и значително подобри преимуществата им.

Единствено остана проблемът от гл.т. SEO. Коментарите бяха недостъпни за търсачките, защото се зареждаха в iFrame рамка на Facebook и физически текстовете от тях не бяха в самия сайт.

Е, това вече е минало…

Новите Facebook коментари

Те не се различават като интерфейс от старите, с тази разлика, че имат по-добри анотации към администраторите им.

Друга готина екстра е възможността да избирате между два дизайна: светъл и тъмен. А за тези, които не им се влиза с Facebook акаунта си, освен останалите възможности е добавен и достъп през Hotmail, като от Фейсбук са обещали да разрешат още оторизации от други провайдери скоро.

Ето как изглежда тъмната версия 🙂

По същественото е, че могат да бъдат „издърпани“ и имплементирани в сайта Ви, а съответно техния текст да бъде достъпен за търсачките и удобен за SEO специалистите в оптимизацията на страниците.

Как да изтеглим фейсбук коментрите от дадена страница?

Ами… изключително елементарно е … на пръв поглед 🙂

Просто в URL адреса на браузъра си пишете:
https://graph.facebook.com/comments/?ids=
… и след знака за равенство = добавяте URL на страницата, чиито коментари искате да видите.

Например: https://graph.facebook.com/comments/?ids=http://site.com/page.html

За разбиращите PHP:

<?php
  $url = "http://site.com/page.html";
  $request_url ="https://graph.facebook.com/comments/?ids=" .
    $url;
  $requests = file_get_contents($request_url);
  print "<PRE>";
  print_r($requests);
  print "</PRE>";
?>

За да инсталирате facebook коментарите и във Вашия сайт: Посетете този адрес с официална документация за програмисти

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (34)

 1. И защо да си създаваш дублирано съдържание с вече постнати коментари във Фейса? Ифраме си е добро решение.

  Отговор
  1. Абсолютно съм съгласен – тотално безсмислено е. В момента съм изсипал коментарите временно в блога си поради ред причини, но на по-късен етап ще ги премахна, защото не ми вършат никаква работа, а напротив – дори пречат

   Отговор
  2. За какво СЕО на ФБ коментарите говорим тогава?

   Отговор
  3. текстовете в коментарите имат възможност да бъдат индексируеми от търсачките – това беше един от основните аргументи срещу тази платформа за коментари. В момента могат да бъдат индексируеми и напълно къстъмизирани като вид и код – за това SEO си говорим

   Отговор
 2. да пробваме тогава?

  Отговор
 3. Формата на върнатото съдържание е JSON.
  За да го превърнете в php масив ни трябва само:
  $array = json_devocode(file_get_contents($request_url));

  That’s all folks

  Отговор
 4. Ако добавя кода от края на статията на сайта си, като сменя домейна site.com с актуалния, ще тръгне ли или още код трябва да се пише?

  Отговор
 5. Пробвах набързо да тествам кода, не ми се получи, но щом казвате че го вади в XML, по друг начин трябва…

  Отговор
 6. Найстина полезно.Остава да успея да го подкарам 🙂

  Отговор
 7. Аз с моите блокирания на JS въобще не съм видял, че в тук са интегрирани коментарите. Наистина много добре изглеждат 🙂

  Отговор
 8. Я да пробвам сега какво става. Надявам се си го интегрирал тук да ги дърпа.

  Отговор
  1. За съжаление още не съм. Търся най-хитрия начин за изсипването на това съдържание, защото тук има нещо уникално – фейсбук ти ги плюе като feed 😉

   Отговор
 9. Много добра новина и отново стъпка в правилната посока, смятам скоро да интегрирам фейсбук коментарите в някой от сайтовете ми.

  Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS