Дублиране на бутон „Харесва ми“ в отделна част от Facebook страницата


 

След десетки минути в опити намерих вариант, който не съм сигурен дали да нарека „хак“ или „бъг“, но на този етап работи. Разбира се ако имате по-добро решение и искате да го споделите – пишете ми.

За какво става дума?

Тези, които се занимават професионално с онлайн реклама във Facebook са наясно, че за да бъде една Facebook страница по-атрактивна и по-полезна за посетителите, е необходимо в нейното главно меню да се интегрират персонализирани бутони, които водях към персонализирани страници – наричаме ги „микросайтове„. Ето един пример за микросайт тук , ето и втори пример, по който последно работих тук

Според Terms of Service на Facebook имате определени възможности, с които може да боравите, създавайки микросайта си. Съответно може да ползвате специален език, който Facebook предоставят за помощ при разработката на такъв един микросайт. В този пример, за който ще ви разкажа тук, използвам FBML.

Проблемът.

Проблемът ми беше, че вътре в разработения вече микросайт, част от Facebook страницата, исках да поставя бутона „Харесва ми“ с натискането на който посетителите на страницата й стават нейни фенове. Така щях визуално да покажа на хората къде да кликнат лесно и бързо за да се присъединят към общността, която фен страницата изгражда.

Разбира се Facebook предоставя една солидна документация, но никъде в нея няма описана функционалност, която да ми позволи да добавя въпросния бутон където и да е из табовете (бутоните от главното меню) на фен страницата… това беше и основния проблем.
Нещото, което допълнително ме ядоса беше някакъв пич, който във „Facebook Разработчици“ тръгна да ми предлага решение за $10, които предпочетох да не му давам… и за да ви спестя и на вас десетте долара разход:

Решението.

Съвсем просто е и, а и универсално. Използвах имплементиране на форма за коментари в реално време fb:comments, като ограничих размерите й на височина, за да мога да скрия частта за коментари по този начин. В крайна сметка се получи следния код:

<div style=“height:30px; min-height:30px; overflow:hidden;“>
<fb:comments xid=“your-xid“ href=““ width=“380″ returnurl=“http://www………………“>
</fb:comments>
</div>

На мястото на многото точки запишете URL към фен страницата или таб (бутон от главното меню) на фен страницата.
Кодът работи за всяка Фейсбук страница без проблеми. Дали ще кликнете на него или на „Харесва ми“ до заглавието на страницата няма значение – все ще се присъедините към групата от фенове.

Проблем втори.

Хубаво, „Харесва ми“ работи, но ако посетителя кликне повторно той ще се отпише от списъка с фенове също толкова бързо, колкото се е записал. За тази цел трябваше да скрия някак бутона след първото кликване на него. С други думи вторият ми проблем беше, че след като привикам хората да харесат въпросната страница не искам никой от тях да се изкуши и да кликне на същия бутон отново (съответно да „не я хареса“).

Решението.

Facebook предлага FBML скрипт за показване на едно съдържание ако си фен на страницата и друго – ако не си. Точно него използвах и заедно с предходния се получи следното:

<fb:visible-to-connection>

Съобщение към посетителя, който вече е станал фен на страницата

<fb:else>

Съобщение към посетителя, който все още не е фен на страницата.

<div style=“height:30px; min-height:30px; overflow:hidden;“>
<fb:comments xid=“your-xid“ href=““ width=“380″ returnurl=“http://www…………………….“>
</fb:comments>
</div>

</fb:else>

</fb:visible-to-connection>

Някой подробности:

  • Трябва да знаете, че когато посетителя натисне бутон „Харесва ми“ той трябва да презареди съответната страница за да види чисто визуално промените. Това е поради факта, че бутонът „Харесва ми“ ползва frame, парче код, а не целия код на страницата. С други думи, когато кликнем на него той се рефрешва, но не и останалите неща в страницата;
  • Ако сте администратор на страницата и тествате показването на съдържание за фенове и „не-фенове“ ще забележите, че виждате и двете едновременно. Това не бива да ви смущава – обикновения потребител вижда само съдържанието за „не-фенове“, а потребителите, които са станали фенове виждат само и единствено съдържанието за фенове. Администраторите обаче виждат и двете, в което има логика;
  • По мои наблюдения този начин за интегриране на бутона е много силен социален механизъм за събиране на таргет аудитория. Той обаче работи, ако след абонамент към страницата (клик на „Харесва ми“) хората получат някакви полезни ресурси, било то информация или друго.

Надявам се споделените от мен ровичкания из FBML да са ви от полза. Ще се радвам ако споделите Вашия опит. Знам, че у нас сме малко хората, които се занимават професионално в тази област, затова вярвам, че можем да сме си взаимно полезни 🙂

За автора 

Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, NIVEA, Eucerin, CBA, Ford, Clinique, NOKIA, Magniflex, Rittbul и много други. Също така Иво Илиев е един от основателите на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации".
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания тук, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
Иво има активно участие като ментор и лектор на някои от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в университети в страната.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *