Маркетинг във Facebook автор: Иво Илиев

Somersby Bulgaria във Facebook – промоцията, която можеше да е доста по-ефективна


 

Обикновено доста колеги в бранша казват „Добре, че Facebook промениха правилата за игри и промоции, че да научи българския потребител какво е това facebook приложение“.

Добре, че Facebook скоро обяви, че ще акцентира именно на приложенията, защото те се оказват несъмнено най-ефективната част от това, което наричаме „социален дизайн“ и „социална активност“.

Една кампания, която ми привлече вниманието с приятен дизайн и усещане беше тази на Somersby Bulgaria, които решиха да подарят по две бутилки от своя сайдер на всички, които се запишат в специално разработено facebook приложение в тяхната facebook страница: http://www.facebook.com/somersby.bg

Необходимо беше да станете фен и да си запишете имената, адрес за доставка и е-мейл за да получите своите две напитки директно с куриер в своя дом. Страхотно, нали? Наистина си е страхотно – хората обичат да им подаряват разни неща, на това се крепеше комуникацията в социалките преди две-три години, когато наизлязоха първите опити за подобни маркетингови игри.

Е, това днес не е достатъчно. Somersby действително правилно са се насочили към Facebook за старта на кампанията си, защото напитката като, че ли е насочена по-скоро към жените, а Facebook има голяма женска активност от край време. В същото време – готин дизайн на приложението, готина идея, но… не достатъчно готина. Изобщо не се заяждам, просто… прочетете по-долу какво можеха да направят Somersby и сами преценете:

1. Ще се обадя на жената да вземе още 2 на аванта!
Това са първите мисли на хората, които станаха част от facebook промоцията на Somersby. Авантата е голям мотиватор, но съвсем не предизвиква вирусен ефект. Трябваше заявката за безплатни сайдери да е първа част от цял конкурс, чиято втора част да е…

2. Харесва ми, не ми харесва, харесва ми, не ми харесва…
Втората част на играта можеше да е с анонс „Хареса ли ти Somersby?“ и facebook коментари, където хората да си запишат отзивите. Коментарите се публикуват и на тяхната стена, което щеше да привлече още повече хора във facebook страницата на напитката и съответно това щеше да доведе до още повече участия и пр., и пр. Но уви – вече виждаме просто надписа „Промоцията приключи“. Звучи ми малко като „Изтърва влака, пич, сори!“… което води до следващия номер…

3. Защо ги попълвахме тея полета? Дадохме си личните данни за две шишенца сайдер.
Ние българите лесно се засягаме на тема лични данни. Особено след като нашумяха неспазванията на законите около тях. Все пак, когато стане дума за аванта сме готови и майчиното мляко да си кажем. Че и доброволно бихме услужили с данните на приятели и роднини за да стигнем до заветния бонус-наградка.

Все пак един facebook connect бутон би свършил цялата работа – над формата за попълване казваме на потребителите, че ако искат могат с един бутон тези полета да се самопопълнят автоматично. Хубавото в случая е, че след преминат facebook connect в последствие можем да достигнем конкретно до тези хора и да им предложим още бонуси в следващ кръг на играта(който дефакто няма).

4. Защо да съм фен? Промоцията вече свърши.
Да… в момента приложението показва „Стани фен“ картонче със стрелкичка към заветния бутон „Харесва ми“. Ок, но защо? За да видя рекламния спот след това? За да прочета купиша „Получих го“ от феновете на стената?
Администраторите на страницата пускат по 1-2 информативни съобщения относно доставката на напитката към участниците в промоцията. И това е.

Поне на стената да се бяха сетили да питат „Как е? Кефи ли ви сайдерчето?“. За сметка на това обещават нова вълна от подаръци за да могат хората „да тестват напитката“. То това да не е смартфон или компютър, че да го тестват. Нека го опитат, да се разхладят хората в тея жеги. Нека е сега, докато жегите още ги има, а не септември, когато по традиция ние рекламистите изтрещяваме защото всеки тръгва през глава да промотира бранда си.

5. Абе тоя Лорд Самърсби за какъв се мисли?
По време на записванията за промоцията имаше една опция „Как искате да получите напитките“, където можеше да се избере Лорд Самърсби, който е създал сайдера, да ни я прати по куриер. Никой не е очаквал този въпросен лорд да слезе от своята каляска и да отиде до Спийди и Еконт за да праща колети, но… доставката на двете бутилки ябълкова свежест представлява едно кашонче и в него увити две бутилки. Запитах се „Тея хора толкова ли не се сетиха да сложат една забавна картичка от Лорда?!“. Дори нещо повече – една негова визитка примерно, или стар документ с восъчен печат, в който ти дава някаква измислена рицарска титла. Знам ли? Дори една ябълка със стикерче „Made in Lord Somersby“ щеше да е супер яка заигравка с вниманието на феновете.

Не! Нищо подобно! Нищо, което да създаде емоция, която да ни накара да споделяме снимки, видеа, блог постове и статуси за тази промоция. Просто две опаковки и кашонче с надпис „чупливо“.

Честно казано в развинтените си (болни) фантазии очаквах да дойде един издокаран в одежди тип с бяла перука и хладилна чанта и от нея да изкара две запотени, охладени напитки, които веднага да ми отвори и сервира. Да ме помоли да се снимам с него за да пуснем снимката във Facebook и после да ме тагне на нея за да се фукам пред всичките си закъснели за промоцията приятели.

6. Кога свърши тая промоция?!
Ненадейно.. Голям интерес имало и „промоцията се прекрати“. Тя така, самичка, от самосебе си. Днес се изфуках на колегите, че Лорда видиш ли ми е пратил амбалаж и 2 бутилки топъл сайдер, а те веднага побързаха да ме питат как да се сдобият с питието. Обясних им и след малко ги видях разочаровани, цъкащи с уста и коментиращи „бългрска работа…“.

Иначе сайдера е супер. Визията му е яка. Идеята, че Крали Марко и Бай Ганя са го пили също е готина. И нещата свършват дотам.
Затова реших да пропиша по темата, пък дано някоя добра идейка да съм дал на Лорда. Ще се радвам да се запозная с него във Фейсбук ако реши да си регистрира профилче 😉 Ще се радвам и ако видя някоя от идеите си реализирани на практика, защото сайдера си го бива и рекламата трябва да е подобаваща 🙂

За автора 

Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, NIVEA, Eucerin, CBA, Ford, Clinique, NOKIA, Magniflex, Rittbul и много други. Също така Иво Илиев е един от основателите на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации".
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания тук, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
Иво има активно участие като ментор и лектор на някои от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в университети в страната.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

12 коментара

 • Ще се научат, макар че губяг добър потенциал и много време. Харесва ми статията ти, Иво, дано и те я прочетат, ако не – постни я на страницата им ;-).

 • Да им се чудиш…
  Канала за рекламиране на напитка – чудесен.
  За пари да става въпрос – би трябвало да имат.
  Не обръщат голяма внимание на фейсбук според мен. То наистина някоя промоция в заведенията или хипермаркетите(не съм наясно какви са каналите на дистрибуция за напитката) сигурно им е била по-успешна и какво да се пънеш в такъв случай 🙂

 • Дори и със забележките, мен кампанията ме грабна, а и не попълних данните си за двата сайдера, а защото ми допадна начина, по който е организирана.
  Да, контактът и персоналното отношение, както и информация за втора стъпка на кампанията с "Е, как е?" ми липсваха, но се надявам с коментарите ни тук, следващият път рекламната агенция да успее да убеди Карлсбърг, че "спестяването" от подобни услуги не е удачно решение. Както и недоверието в успеха на Facebook като рекламен канал и половинчатите проекти, поради целево лимитиране на бюджетите! Предполагам това са част от причините.
  Би ми било интересно да узная проект на коя рекламна агенция е кампанията на Somersby Bulgaria, за да я анализираме "отвътре", междувпрочем. 🙂

  • Подкрепям всичко казано напълно! Аз съм на същото мнение за кампанията и също ще ми бъде любопитно да разбера коя е агенцията.

 • Не се интересувам от сайдер-а, може и да е добър, не знам. Но доколкото виждам, явно не е домислена кампанията. За това пък на морето си ходят убавите мацки и ти наливат студен сайдер за да дегустираш, което е доста добър ход. Въпреки всички аз им отказах в полза на ментичката.

 • Фирмите в България яко подвеждат чуждестранните инвеститори. После защо няма инвеститори.

 • Somersby Bulgaria във Facebook – промоцията, която можеше да е доста по-ефективна / Блог на Иво Илиев http://t.co/SNPtVcS via @ivosiliev

 • Професионални коментари, браво Иво! Дано някой в Карслберг ги прочете, защото там са велики маркетолози все пак :))))))).

 • На това му се вика "Лапни шаран кампания". Аз така съм я класифицирала. В последно време рекламния гений в БГ хич го няма или го кара по капли. До сега не се е появило нещо хубаво, което да ме шашне.

 • Като сме тръгнали да говорим за фейсбук игрите… http://t.co/AlIUP2v

 • Somersby Bulgaria във Facebook – промоцията, която можеше да е доста по-ефективна / Блог на Иво Илиев http://t.co/eAgqBlk via @ivosiliev

 • Обикновено доста колеги в бранша казват „Добре, че Facebook промениха правилата за игри и промоции, че да научи… http://t.co/kyWyRQi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *