Реклама в Интернет автор: Иво Илиев

Извличане на статистики за социалните мрежи от общите данни на Google Analytics


 

Има много лесен и бърз начин да видите какъв трафик от посетители генерират социалните мрежи като Facebook, Twitter, LinkedIn и пр.

Просто следвайте стъпките:
1. Влизате в статистиките за съответния сайт в Google Analytics
2. Горе вдясно ще намерите менюто „Разширени сегменти: Всички посещения“ – кликнете на него
3. От контекстния прозорец изберете „Създаване на нов разширен сегмент“
4. Ще се зареди нов прозорец с меню вляво, което е разделено на две части: зелена (Величини) и синя (Показатели). Над тях има поле за търсене – напишете в него думата „Източник“
5. В същото меню в ляво ще се появи зелено каре „Източник“, което трябва да придърпате с мишката в дясно, където е пунктираната линия „величина или показател“
6. След като придърпате карето ще се появят две падащи менюта: „Условие“ и „Стойност“. За „Условие“ избирате „Съвпада с постоянен израз“, а за „Стойност“ въвеждате следното: „facebook|svejo|twitter|myspace|linkedin|stumbleupon|digg|youtube|flickr“
7. В „Име на сегмента“ въведете някакво име по избор, например „Social Traffic“.
8. Запишете сегмента и се върнете в статистиките на сайта
9. Отново кликнете на „Разширени сегменти: Всички посещения“ – ще забележите два списъка в дясната част на новоотворилия се прозорец. Левият списък съдържа стандартни за Analytics сегментирания на статистиките. В десния списък се намира току-що записания от вас нов сегмент. Изберете неговия чекбокс, заедно с чекбокса на някой от стандартните сегменти.

Това е – резултатите за трафика ще са навсякъде отсяти според условията на двата сегмента.

Можете в списъка със социални мрежи да добавят още други, които ползвате. Необходимо е само да видите как ги засича Google Analytics в „Източници за трафик“ и да ги запишете като кратко име в списъка на сегмента. Например „svejo.net“ е само „svejo“. Разделяйте всеки сегмент със знак | , както е показано в точка 6. по-горе.

Ами това е 🙂 Успех в аналитичната дейност 🙂

За автора 

Казвам се Иво Илиев. Практикувам в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г. Управител съм в дигитална агенция "InteractAGE", където аз и екипът ми имаме удоволствието да работим над разнообразни кампании за наши международни и регионални клиенти.
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.
Author: Ivo Iliev

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ще бъда лектор на обучението…


Скъпи читатели,
Каня ви на обучението, което ще водя заедно с Димитър Димитров в София на 13.октомври.2017г.

Обучението е на една много важна тема за всеки специалисти и собственик на бизнес – ефективно рекламиране във Facebook и Google.

През първата седмица от обявяването на обучението 1/3 от местата бяха заети, затова побързайте и се регистрирайте от тук.

Можете да използвате промо-код ivosiliev за регистрация с отстпъка за читатели на блога.

Успех и до скоро виждане на събитието!