Малко SEO откровения


 

Наскоро Matt Cutts опроверга мита за нуждата от meta keywords таг в сайтовете и се „вдъхнових“ да понапиша нещо във връзка със SEO митологията.
На бойното поле врагът винаги се е учил от грешките на противника и винаги е променял стратегията си според създалата се ситуация. Ако Google е нашето бойно поле, а другите сайтове, индексирани в Google са нашите противници, нека се замислим какво всъщност знаем  за противника си и какво знае той за нас? Истината всъщност е, че в тази метафора повечето хора се интересуват не от противника, а от самото бойно поле. Предположенията и догадките за полето са повече, отколкото очевидците му и в тази „уеб война“ се получава така, че по-скоро се опитваме да променим мистериозното бойно поле, на което сме, отколкото да разберем как ще ни атакуват противниците.
С тази метафора искам да кажа, че ние сме тези, които „правим“ алгоритъма на Google. Често губим време да търсим какъв е този алгоритъм и как да го манипулираме, вместо просто да видим как той работи при останалите, как работи при нас и каква е равносметката от това. Това звучи по-лесно да се каже, отколкото да се свърши, но все отнякъде трябва да започнем.

Покрай признанието на Мат за метатагът за ключови думи ми хрумна да напиша този пост в стил „Top #“. Тук заглавието може би трябваше да е „Топ 22 SEO мита“, но не съм сигурен дали ще е правилно, защото искам просто да споделя някой изводи, които съм си направил във връзка с оптимизацията в търсачки. Вие преценете кое ще ви свърши работа при SEO на сайта ви. Надявам се да ви спестя загрижеността за някой елементи от оптимизацията на сайта.

1. Може и да не регистрирате сайта си в търсачките
2. Може и да не слагате мета тагове за description(описание) и keywords(ключови думи)
3. Може и да нямате google карта на сайта(sitemap)
4. Google няма да ви банне сайта, когато купувате линкове(препратки)
5. Може и да не добавяте ново съдържание в сайта всеки ден
6. Pay-Per-Click рекламите може и да не рефлектират на рангът на сайта Ви в Google
7. Не е проблем ако кода на сайта не е W3C валиден
8. Може и да нямате проблеми ако сайта Ви не спазва съвсем стриктно Google Guidelines
9. Може и да не използвате изобщо H1, H2, H3 тагове в сайта
10. Не е проблем за индексирането в Google ако имате кирилица в URL адресите
11. Не е проблем за индексирането в Google ако имате грешен таг за енкодинга на страниците
12. Не е проблем да ползвате таблици в кода на уеб страниците
13. Няма еднакви SEO правила за сайтовете с еднаква тематика
14. Няма как да прекалите със SEO на сайта си
15. Никой не знае със сигурност каква е тежестта на отделните SEO фактори за Google, освен самите Google
16. Не се притеснявайте, че препратките от Вашия към другите сайтове ще „изядат“ ранга Ви в Google
17. Не се доверявайте веднага на SEO информация по форуми или сайтове – в доста от случаите хората пишат за това, което са чули, а не за това, което са тествали и видяли, че работи или, че не работи(… все едно ви казах веднага да напуснете тази страница 🙂 )
18. Не е проблем ако имате дублиращо се съдържание в две или повече страници от сайта – просто Google ще вземе под внимание една от версиите
19. Копираното съдържание от друг сайт може да се индексира добре, дори може да измести резултата към оригиналното съдържание
20. Няма особено значение дали сайта Ви ще е линкнат от много на брой сайтове с нисък PageRank или от малко на брой сайтове с висок PageRank
21. Не е задължително да имате линкове в чужди сайтове с Вашата тематика, за да постигнете по-добро индексиране
22. Високият Google Page Rank не означава първи позиции в резултатите от Google

За автора 

Казвам се Иво Илиев. Практикувам в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г. Управител съм в дигитална агенция "InteractAGE", където аз и екипът ми имаме удоволствието да работим над разнообразни кампании за наши международни и регионални клиенти.
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.
Author: Ivo Iliev

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

5 коментара

  • Благодаря ви за тази статия и откровенията,които пишете.В днешно време виждаме, че всеки се е насочил към подобен тип реклама или оптимизация за своята страница, в което няма нищо лошо.Всичко вече се превръща само на един клик разстояние , а не на една ръка както се казваше преди.Вчера в градският транспорт видях майка която явно беше взела своетодете от училище и вместо да го пита какво са правили днес, му каза….айде сядай там вади си телефона и играй на игра, че съм стигнала на моят до ниво и трябва да убия един бос……е останах без думи.Това, че няма как да прекалим със SEO ми хареса.

  • Някои от митовете са твърде крайни за да са тотално и ексклузивно истина :}

  • „от SEO въобще няма нужда ?“

    Така ли звучи? Защото идеята ми беше да обясня за какво няма нужда да се говори в SEO. Знаех си, че трябваше да кръстя поста си „SEO митове“ 🙂

  • Демек от горенаписаното може да си направиш извода – от SEO въобще няма нужда ? 😉

  • Много полезно. Аз както си нямам много идея от СЕО, тоя пост ме поуспокои малко тъй като за 90% от изброените нещо по горе съм се притеснявал и то от незнание. Супер, браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ще бъда лектор на обучението…


Скъпи читатели,
Каня ви на обучението, което ще водя заедно с Димитър Димитров в София на 13.октомври.2017г.

Обучението е на една много важна тема за всеки специалисти и собственик на бизнес – ефективно рекламиране във Facebook и Google.

През първата седмица от обявяването на обучението 1/3 от местата бяха заети, затова побързайте и се регистрирайте от тук.

Можете да използвате промо-код ivosiliev за регистрация с отстпъка за читатели на блога.

Успех и до скоро виждане на събитието!