Мета тагове – to be or not to be?


 

До ден днешен, когато поискате SEO анализ от някоя SEO фирма, ще Ви изпратят заедно с останалата информация и оценка на мета таговете на сайта Ви. Какво от това обаче? Ако сте се позаинтересували малко повече, какво се крие зад магическото име „мета тагове“ ще разберете, че това е парче код, което посетителите на сайта дори не виждат, когато сърфират из него.
Нужно ли е обаче да имаме мета тагове в страниците на сайта си? Нужно ли е да им обръщаме сериозно внимание или не?
По този въпрос преди нямаше две мнения – да, метатаговете са важна част от сайта, която помага на търсачките да откриват ключови думи и описания за да индексират по тях страници от сайта. С течение на времето днес нещата обаче стоят по друг начин – метатаговете са не дотам важна част от кода на сайта, но не бива да ги игнорираме.
В помощната информация на Google е дадено описание на метатага за описание (metatag „description“). За Google метатаговете са вече по-скоро насочваща информация, отколкото основополагаща за индексирането. По този повод ако преди мета описанията са били и  описания в индексациите в Google, днес вместо тях може да се използва и друго съдържание от индексираната страница.

С други думи метатаговете насочват търсачките, но търсачките могат и без тях.

Какви са митовете около метатаговете:

  1. Задължително трябва да ги има;
  2. Може на всички страници да са едни и същи;
  3. Трябва да са определен брой символи или думи;
  4. Когато са преди <title> имат по-голям ефект.

Моят съвет: не се притеснявайте, ако в сайта Ви няма метатагове за описание и ключови думи, но все пак поискайте от Вашият SEO консултант да ги предвиди при следващия ъпдейт. Метатаговете за описание и ключови думи е най-добре да са динамични, т.е. да взимат някакво съдържание, различно за всяка от страниците на сайта – иначе може да е по-добре ако изобщо не ги слагате. Като цяло по-важно е да имате robots metatag, с който давате права за преглед на съдържанието от страна на търсещите машини.

Какво казва Mat Cutts по въпроса за мета описанията вижте тук

За автора 

-
YouTube канал | Facebook страница
-
Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *