Други разни автор: Иво Илиев

За един супер герой


 

– Ела, искам да ти разкажа за един герой.

– Супергерой ли? Идвам, татко!

– Ето, виж една негова снимка.

– Хм… не ми прилича на супер герой… по-скоро на обикновен човек…

– Във всеки обикновен човек има скрит по един супер герой, защото всеки от нас може да прави необикновени неща ако поиска. И този герой е на пръв поглед обикновен, но необикновеното, както при него, така и при всички нас, е скрито за очите ни.

– А къде му е маската? Няма ли си наметало, ботуши?

– Не му е била нужна маска, защото е нямал от какво да се крие. Искал е да се покаже с лицето си пред хората – достойно.

– Като Супермен ли, татко?

– Не съвсем. Супермен е извънземен, а този герой е един от най-земните хора, които си виждал – защото е бил много човечен.

– А кои са били лошите, срещу които се е борил?

– Затова е герой, защото истинските герои не се борят срещу някого или срещу нещо – това ги прави злодеи. Истинските герои се борят ЗА нещо или ЗА някого!

– Той за какво се е борил?

– За нещо много важно – свободата.

– Роб ли е бил?

– Някой казват, че е бил роб, други го наричат друго яче, но аз мисля, че е бил по-свободен дори от нас самите в момента.

– Не разбирам?

– Неща като свободата и робството няма нужда да ги определяш, нито да ги обясняваш, нито разбираш – или ги чувстваш, или ги нямаш. Той е пробудил свободния дух на своя народ – затова е герой.

– Кой е неговия народ, татко?

– Аз и ти – българския народ.

– Значи той е българин? Еха! Имаме си супергерой, който е българин! Как се е казвал, татко? Имал ли си е псевдоним като Спайдърмен или Върколакът?

– Някой са го наричали „Дяконът“ – идва от „служа“. Той до край е служил на народа си и заслужава това прозвище.

– До край? Значи е умрял?

– „Тоз, който падне в бой за свобода – той не умира!“. Той и другите като него няма да умрат, щом сега аз разказвам на теб за него, а утре ти разкажеш на твоите деца. Затова героите са безсмъртни – защото делата им са безсмъртни като историята. Само ако ги забравиш ги обричаш на истинска смърт.

– Има и други? Еха! Ще ми разкажеш ли и за тях!

– Да, трябва – защото си заслужава.

– А Дяконът имал ли е супер сили?

– Всяко негово дело е било като супер сила по онова време. Защото с делата си е накарал другите да повярват, че също като него, могат да бъдат герои. „Дела трябват, а не думи!“ – това е казвал на хората този герой. Но и веднъж е скочил толкова надалеч, че от тогава са го наричали „Левски“ – от лъвския му скок.

– Хей! Аз го знам! В училище са ни казвали за него! Сетих се откъде ми е познат! Госпожата разказваше за Левски, но… беше много скучно и не съм обръщал внимание. Не каза, че е герой – нарече го с друга дума.

– Будител?

– Да, май беше точно „будител“!

– Това е една много хубава българска дума. Много малко български думи днес останаха незабравени и тази е една от тях. Будител е човек, който успява да събуди заспалото ни самосъзнание за нещо важно, значимо, добро. За което си струва да се бориш. Това е една уникална супер-сила, която всеки от нас притежава.

Васил Левски

Празници като Хелоуин са се развили концептуално така, че да провокират интерес у децата да научат повече за самия празник. На празника на Народните Будители показваме една или няколко черно-бели снимки на децата си с амбицията да ги накараме да заучат имената на националните ни герои… вместо да им разкажем за героизма, за обединението в една идея, за борбата за свобода.

Будителите са знаели как да разкажат своите истории, така че да запленят цял един народ в идеята за една обща кауза. Ние имаме възможност всеки ден да сме будители за собствените си деца.

За автора 

Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, NIVEA, Eucerin, CBA, Ford, Clinique, NOKIA, Magniflex, Rittbul и много други. Също така Иво Илиев е един от основателите на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации".
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания тук, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
Иво има активно участие като ментор и лектор на някои от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в университети в страната.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *