Други разни автор: Иво Илиев

Промените във Facebook (2015)


 

Какви са новостите, които Facebook въведоха?

facebook marketingОще през юни Facebook анонсираха Facebook Lite, с което наблегнаха още по-сериозно на мобилния трафик. Lite версията е лека и гъвкава, създадена за мобилни телефони с по-слаб хардуер и параметри, или остарял OS.

Същия месец последва ъпдейт на Messanger, където вече можеш да изпращаш конкретна геолокация с виртуална карта на местен бизнес или интересно място. Пак за Messanger измислиха ползването му без facebook login. След това анонсираха и показаха Oculus Rift – хардуер, за който аз смятам, че е бъдещето на facebook относно нова тенденция в комуникацията… но ще видим дали бъдещето ще го потвърди.

В началото на лятото, освен софтуер и хардуер, беше променена концепцията на News Feed алгоритъма, като бе добавен важен фактор за качествена оценка на постовете – времето, прекарано в прочитането им. Кратките и ясни постове, за които до тогава social мениджърите ни съветваха, днес са под по-сериозното внимание на копирайтърите и content мениджърите, защото не е проблем да са по-многословни. Разбира се подобна реакция не закъсня и за видео-постовете – и там времето за гледане се превърна във важен показател, но най-вече започна да се следи по какъв начин се гледа видеото. Отваряне в голям екран, или на HD, или с намален звук – всяко от тях е показател за социалната активност. Съответно този показател се следи от алгоритъма и значи някаква качествена оценка на съответния пост.

Още в началото на юли News Feed подобри контролите си:

Както виждате може да приоретизирате кой от приятелите ви да вижда пръв постовете ви, което към момента е слабо ползваемо, но доста полезно за хората.

Също така се появиха опции за бърза проверка за секюритизацията на профилите, а няколко дни по-късно: обяснена опцията „Hide“.

Instagram пък избухна с ъпдейт на търсачката и Explore страничка с трендове за Tags и Places. От друга страна продуктът за известни личности, Facebook Mentions, получи опция за стриймване на видео на живо. Последва ъпдейт на Facebook Notes, възможност за 360-градуса видео, оптимизация на мобилните профили… и накрая нови съществени промени по News Feed алгоритъма и представянето на съдържанието в него, последните от които са Reactions опциите.

За автора 

Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, NIVEA, Eucerin, CBA, Ford, Clinique, NOKIA и много други. Също така Иво Илиев е един от основателите на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации".
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания тук, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
Иво има активно участие като ментор и лектор на някой от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в университети в страната.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *