Други разни автор: Иво Илиев

Facebook промоциите в Beyond Academy #3


 

В тази статия ще споделя някой актуални практики във фейсбук промоциите, както и промо-код за отстъпка от цената на курса по фейсбук маркетинг „Beyond Academy“, където гостите отново ще могат да научат много примери, практични съвети и решения на тема „Facebook маркетинг“.

Facebook промоции днес

С налагането на рекламните формати на синята социалка и промените в organic трафика, се научихме да различаваме ясно криейтивите за рекламиране от „органичните“ криейтиви. С други думи понастоящем подготвяме два вида съдържание едновременно във всеки един момент – съдържание, което ще можем да рекламираме и съдържание, което ще разпространяваме без реклама. И за двата вида съдържание търсим „вирусни“ ефекти. Често тези две съдържания се налага да се допълват. При всички положения, за да е всичко максимално ефективно – мислим едновременно и в двете посоки.

От друга страна много неща около платформата бяха изменени. Не само новата версия на Facebook API (v.2.0), но други важни събития, касаещи промоции, каквото е спирането на likegate-a за приложения в page tab. Това няма как да не окаже влияние и да не постави маркетолозите пред нови предизвикателства. Същевременно бяха разрешени някой варианти за провеждане на промоции в постове, което даде ход на множество микро-кампании с извънредни понякога рекламни бюджети.

Всичко това, синтезирано в кратък план, изглежда така:

 • Facebook промоциите днес трудно могат да са достатъчно ефективни ако се провеждат само и единствено чрез приложение (application);
 • Симбиозата на приложението с различни пост-игри е много по-удачен вариант;
 • Различни постове по време на промоцията могат да бъдат част от механизма и концепцията на приложението – така можем доста ефективно да подобрим и статистиките за фен страницата, постигайки повече маркетинг ефекти за бранда;
 • Средата, в която се поставя приложението трябва да е добре подбрана. Табовете са нещо хубаво, но са много слабо видими и за тях няма никакъв конкретен рекламен формат. Най-близкия вид реклама е „Page Like Ads“, който рекламира самата страница и е свързан с търсенето на нови фенове, но все пак предлага и банер (cover-a на фен страницата), който може да води до таба с приложението. Да, но при тези реклами ще си плащаме доста неефективно – не само при клик на приложението, но и при всеки нов фен през рекламата;
 • При провеждането на промоции, Facebook трябва да се приема не като сайта www.facebook.com, не като social среда, а най-вече като платформа, която може да се „пренася“ според изискванията ни. С други думи – не се ограничавайте да провеждате своите промоции в www.facebook.com, след като можете доста по-ефективно да го правите през микро-сайт (промо-сайт) например.

Ако днес трябва наистина да се възползвате от всички опции, които Facebook ви дава, то вашата промоция трябва да включва:

 • Промо-сайт с регистрационна форма и игра
 • Постове, които да водят до промо-сайта и да могат да бъдат промотирани с фейсбук реклама
 • Постове, които да бъдат обвързани с играта. Например ако в играта има въпроси, на които участниците трябва да отговорят вярно, тогава може да публикувате постове-жокери на стената на фен страницата
 • Реклама за уеб сайт, с която да рекламирате промо-сайта пред таргетирани аудитории
 • Последваща like реклама, с която да „притъпите“ доколкото може ефекта на отлива на фенове, дошли само за играта ви
 • Видео-реклами за ключови събития от промоцията ви (теглене на победител, даване на награда, ТВ реклама и пр.)
 • Facebook event, предварително анонсиращ промоцията и реклама на този event
 • Всякакви актуални възможности за споделяне и вирусно разпространение, които трябва да са налични към разработката на промо-сайта

Разбира се, всяко от тези неща ще бъде подробно разгледано на новия Beyond Academy 24-часов курс по Facebook маркетинг. Все още това е единствения подобен курс в София, който се провежда с изключително добра практическа насоченост от моя приятел и колега Бисер Вълов. Отново ще бъда гост-лектор в третото издание на Академията и отново темата ще бъде една от любимите ми – за фейсбук промоциите. Тогава ще си говорим доста подробно и както вече знаят предишните участници – ще имаме много практически примери и съвсем конкретни и ясни съвети с предложения.

Промо-код за -25% отстъпка при регистрация в 3-тото издание на Beyond Academy:

При регистрация за събитието ползвайте промо-код: IvoIlievBlog

Промо-кодът ще ви даде -25% отстъпка от основната цена, т.е. цената за еднократна регистрация няма да е 480лв, а 360лв с ДДС!

Местата са ограничени и трябва да побързате. Записванията са в официалния уебсайт: http://beyondacademybg.com/

За автора 

Казвам се Иво Илиев. Практикувам в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител съм на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където аз и екипът ми имаме удоволствието да работим над разнообразни кампании за наши международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, NIVEA, Eucerin, CBA, Ford и много други. През годините имах възможността както да практикувам това, което истински обичам, така и да споделям своя опит по време на фирмените консултации, обучения и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която стартирах преди години.
От участията си като лектор на някой от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в някой от топ университетите в страната - разбрах, че знанията ни са най-ценни ако бъдат споделяни, дискутирани и развивани. Затова продължавам да поддържам своя блог и да търся приложението на съвременните иновации в дигиталния маркетинг.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ще бъда лектор на обучението…


Скъпи читатели,
Каня ви на обучението, което ще водя заедно с Димитър Димитров в София на 13.октомври.2017г.

Обучението е на една много важна тема за всеки специалисти и собственик на бизнес – ефективно рекламиране във Facebook и Google.

През първата седмица от обявяването на обучението 1/3 от местата бяха заети, затова побързайте и се регистрирайте от тук.

Можете да използвате промо-код ivosiliev за регистрация с отстпъка за читатели на блога.

Успех и до скоро виждане на събитието!