Други разни автор: Иво Илиев

Направете всеки сайт работещ под Internet Explorer с няколко реда код


 

Internet Explorer често е кошмарът на всеки уеб дизайнер. Ползват се всякакви conditional tags, CSS хакове, магии и заклинания, за да накарате някой блок от дизайна да си седи на мястото под IE.

Решение има, даже няколко, но в момента ще се спра на едно конкретно, което, скъпи уеб дизайнери, е полезно не само за вашата нервна система, но и за самите потребители, особено тези, които ползват дърта версия като IE7 например.

Решението (за добро или лошо) идва от Google. IE има най-различни енджини за рендване на уеб страниците, които чакат да им кажете да се активират, когато уеб страницата се зарежда. За целта има един метатаг „X-UA-Compatible“, които форсира зареждането на най-актуалния и подходящ за страницата енджин за рендване. Един конкретен енджин, наречен Chrome Frame. Той е добавка за IE 6, 7 и 8 (любимите ми гадове), която прави така, че браузъра да рендва и чете скриптове както го прави Chrome Browser. С други думи имате си Chrome, който изглежда като IE.

Идеята е да направите сайта си така, че когато посетителите го отварят с определени версии на IE, вместо сайта да им се активира инсталацията на Chrome Frame. Веднъж инсталирали Chrome Frame, посетителите ви ще могат да виждат сайта ви точно както той се вижда под Google Chrome браузъра.

Кодът

Необходимо е просто да сложите с copy-paste следния код в сайта си, непосредствено преди </head>:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1">

  <!--[if IE 7]>
    <script type="text/javascript" 
     src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/chrome-frame/1/CFInstall.min.js"></script>

    <style>
     .chromeFrameInstallDefaultStyle {
       width: 800px;
       border: 5px solid #ccc;
    z-index:1;
     }
    </style>

    <div id="prompt">
     <!-- if IE without GCF, prompt goes here -->
    </div>

    <script>
     window.attachEvent("onload", function() {
       CFInstall.check({
         mode: "inline", // the default
         node: "prompt"
       });
     });
    </script>
  <![endif]-->

Обърнете внимание на <!–[if IE 7]> в кода – това е conditional tag, които ще активира инсталацията на Chrome Frame САМО ако посетителите достъпват сайта през IE7. Може да смените числото на 6 или 8, според това, за коя версия на IE искате да се отнася.

Ако желаете да обхванете няколко версии вижте официалната документация тук

За автора 

-
YouTube канал | Facebook страница
-
Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, Rittbul, CashCredit и много други. Също така Иво Илиев е един от основателите на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и има опит като лектор в най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания тук, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
Иво има активно участие като ментор и лектор на някои от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в университети в страната.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *