Други разни автор: Иво Илиев

Направете всеки сайт работещ под Internet Explorer с няколко реда код


 

Internet Explorer често е кошмарът на всеки уеб дизайнер. Ползват се всякакви conditional tags, CSS хакове, магии и заклинания, за да накарате някой блок от дизайна да си седи на мястото под IE.

Решение има, даже няколко, но в момента ще се спра на едно конкретно, което, скъпи уеб дизайнери, е полезно не само за вашата нервна система, но и за самите потребители, особено тези, които ползват дърта версия като IE7 например.

Решението (за добро или лошо) идва от Google. IE има най-различни енджини за рендване на уеб страниците, които чакат да им кажете да се активират, когато уеб страницата се зарежда. За целта има един метатаг „X-UA-Compatible“, които форсира зареждането на най-актуалния и подходящ за страницата енджин за рендване. Един конкретен енджин, наречен Chrome Frame. Той е добавка за IE 6, 7 и 8 (любимите ми гадове), която прави така, че браузъра да рендва и чете скриптове както го прави Chrome Browser. С други думи имате си Chrome, който изглежда като IE.

Идеята е да направите сайта си така, че когато посетителите го отварят с определени версии на IE, вместо сайта да им се активира инсталацията на Chrome Frame. Веднъж инсталирали Chrome Frame, посетителите ви ще могат да виждат сайта ви точно както той се вижда под Google Chrome браузъра.

Кодът

Необходимо е просто да сложите с copy-paste следния код в сайта си, непосредствено преди </head>:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1">

  <!--[if IE 7]>
    <script type="text/javascript" 
     src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/chrome-frame/1/CFInstall.min.js"></script>

    <style>
     .chromeFrameInstallDefaultStyle {
       width: 800px;
       border: 5px solid #ccc;
    z-index:1;
     }
    </style>

    <div id="prompt">
     <!-- if IE without GCF, prompt goes here -->
    </div>

    <script>
     window.attachEvent("onload", function() {
       CFInstall.check({
         mode: "inline", // the default
         node: "prompt"
       });
     });
    </script>
  <![endif]-->

Обърнете внимание на <!–[if IE 7]> в кода – това е conditional tag, които ще активира инсталацията на Chrome Frame САМО ако посетителите достъпват сайта през IE7. Може да смените числото на 6 или 8, според това, за коя версия на IE искате да се отнася.

Ако желаете да обхванете няколко версии вижте официалната документация тук

За автора 

Казвам се Иво Илиев. Практикувам в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител съм на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където аз и екипът ми имаме удоволствието да работим над разнообразни кампании за наши международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, NIVEA, Eucerin, CBA, Ford и много други. През годините имах възможността както да практикувам това, което истински обичам, така и да споделям своя опит по време на фирмените консултации, обучения и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която стартирах преди години.
От участията си като лектор на някой от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в някой от топ университетите в страната - разбрах, че знанията ни са най-ценни ако бъдат споделяни, дискутирани и развивани. Затова продължавам да поддържам своя блог и да търся приложението на съвременните иновации в дигиталния маркетинг.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ще бъда лектор на обучението…


Скъпи читатели,
Каня ви на обучението, което ще водя заедно с Димитър Димитров в София на 13.октомври.2017г.

Обучението е на една много важна тема за всеки специалисти и собственик на бизнес – ефективно рекламиране във Facebook и Google.

През първата седмица от обявяването на обучението 1/3 от местата бяха заети, затова побързайте и се регистрирайте от тук.

Можете да използвате промо-код ivosiliev за регистрация с отстпъка за читатели на блога.

Успех и до скоро виждане на събитието!