Facebook – всичко, което ни свързва. Революцията на новите страници-общности

В тази публикация ще опитам да ви разкажа подробно за новия вид фен страници във Facebook, наречени “Community pages”. С тях видовете профили във Фейсбук стават общо четири:

 • Потребителски профил – стандартния профил, който могат да правят само отделни личности (макар, че доста фирми също правят, което забранено според правилата за ползване на Фейсбук);
 • Фен страница – презентационна страница на бранд, организаци, публична личност, движение или продукт/услуга, която има функциите на микросайт;
 • Група – дискусионна общност, където акцент са груповите разговори;
 • Страница-общност – това, за което ще говорим по-долу 🙂

Нека започнем отначало:

Какво е “фен страница” във Фейсбук?

Това е нещо като профил, който обаче прилича на микросайт в рамките на Фейсбук. Този профил може да се управлява от колкото поискаме администратори. Администратор може да бъде всеки един потребител във Фейсбук, с който сме приятели, и който е станал фен на съответната фен страница. Във фен страницата администраторите не пишат от свое име, а от името на страницата, което веднъж зададено повече не може да бъде променяно. В страницата можем да добавяме, разместваме и трием бутони от главното меню, можем да сложим форум с дискусии, възможност феновете да качват снимки, да поддържаме нещо като блог (наречен “Бележки”) или да изнесем някакви части от информацията в корпоративния си сайт. Фен страниците обаче имат нещо доста полезно, което е и главен проблем при профила – можете да филтрирате информацията, която се показва в тях – можете да я триете, да решавате кое да се показва на стената, да определяте какво могат и какво не могат да правят феновете на страницата и др. полезни настройки. С други думи, за разлика от стандартния профил, във фен страницата вие определяте правилата, тя е ваша микро-социална мрежа.

Следва едно “разочарование”. Слагам думата в кавички, защото всъщност само на пръв поглед изглежда като разочарование.
Във фен страниците не можете да привиквате нови фенове по никакъв друг начин, освен чрез платена реклама във Фейсбук. Затова казах, че става дума за “разочарование”, защото ако създадете обикновен профил на фирмата си, чрез него можете да каните куцо и сакато да ви стават приятели, докато във фен страницата няма как да каните фенове – те сами трябва да дойдат и да кликнат на заветния бутон “Харесва ми”.

Защо да не мога да каня хора във фен страницата, както мога във профила?

Защото не е целесъобразно! Да си представим, че сте си направили фирмен профил, пишете името “Иван” в търсачката на Фейсбук и кликате като замаяни на “Добави като приятел” всеки от Ивановците в списъка с резултати. Знаете ли колко от тези Ивановци са ви наистина потенциални клиенти? Не! Знаете ли колко от тях ще ядосате с този ваш спам? Не! Знаете ли колко от ядосаните ще докладват профила ви като злонамерен? Не! Знаете ли колко от тях ще се интересуват от това какво пишете на стената си? Не!

Ако нямате отговор на тези въпроси – защо тогава го правите? Защо каните хората по такъв начин? Защо комуникирате така с тях? В този сучай Фейсбук наистина е загуба на време с неясен резултат!

Тук идва ползата от фен страниците и тяхната концепция (затова сложих разочарованието в кавички). Във фен страниците ще влизат само тези, които имат интерес да влизат, които са фенове на бизнеса или продукцията ви, т.е. потенциални и лоялни клиенти. А новите хора идват чрез мълва – феновете от страницата ви ако преценят могат да поканят свои приятели, които са също заинтересовани от вашия бизнес или продукт, те пък от своя страна канят свои приятели, те свои и т.н. Това е полезно, защото събирате качествен ресурс, не количествен. Но стига толкова за ползата от фен страниците – каквото и да кажа или напиша е необходима само да влезете във http://www.facebook.com/pages за да видите, че всички известни брандове ползват този модел на присъствие във Фейсбук.

Кой може да създава “фен страници” във Фейсбук?

Всеки, който има функциониращ потребителски профил. Да създадеш фен страница е елементарно, но да я брандираш и поддържаш обикновено изисква ресурс от специалисти, бюджет и време. Ако няма добра поддръжка и осигуреност, фен страницата е мъртъв обект без виртуален живот в нея. Затова преди да решите дали да си правите фен страница – посъветвайте се със специалист, потърсете професионално мнение как и кога да направите такава.

Как се развиха “фен страниците” във Фейсбук и защо това трябва да ни интересува?

Влезте във Фейсбук с името и паролата си и кликнете на “Профил” от главното меню (горе вдясно). Така ще влезете в страниците на профила си. От там изберете “Информация” за да видите информацията за себе си. Ще видите обща информация, която сте дали за себе си и списък с линкове към фен страници и групи, където участвате или сте фен. Над тази информация има бутон “Редактирай информацията”, откъдето вече имате доста повече възможности за редакция.

Фейсбук пусна т.нар. услуга “създаване на резюме”. Това резюме замества информацията на профила ви.
Ще забележите обаче, че след като кликнете на “Редактирай информацията” и после на бутона за създаване на резюмето ви, в това резюме са се намърдали имената на фен страници, в които сте фен. Това е донякъде супер, защото Фейсбук ви улеснява да не си играете да пишете любимите си музикални изпълнители, филмови заглавия, книги и пр. като добавя фен страниците им и вие можете да допълвате списъка.

Тук идва интересния момент. В резюмето си нямате свобода да пишете каквото си поискате. Когато започнете да пишете някаква дума пада списък с предложения и трябва да изберете някое от тях. С други думи вие описвате своите дейности, интереси, любими филми, музика и пр. чрез фен страниците, на които сте дали “Харесва ми”.

Това донякъде е дразнещо, но има голям резон в него, защото по този начин фен страниците във Фейсбук имат доста по-голяма социална роля. Всичко се върти около това дали нещо ви харесва или не. От друга страна на този етап сте малко ограничени откъм избора си при попълване на своето резюме, защото ако не съществува фен страница с името, което искате да добавите, значи не можете да го добавите, докато не бъде създадена такава страница.  Поне така е засега. Преди няколко дни забелязах, че когато попълвате информацията в резюмето си се създават автоматични фен страници с имената на това, което сте попълнили. Сега обаче тази опция отпадна, но мисля, че скоро Фейсбук пак ще я стартират.

Какво представляват страниците-общности във Фейсбук?

Страниците-общости (community pages) или, както са ги превели във Фейсбук, “Обществените страници” биват два вида:

 • Създадени от потребителите страници – те могат да са на комерсиални и некомерсиални теми
 • Автоматични страници – те са само на некомерсиални теми, т.е. не са насочени към някой бранд, организация, персона или продук/услуга.

Сега стана сложно… затова, ще побързам да ви кажа, че първия вид страници са същите, като стандартните, добре познати нам, фен страници, които до момента е имало. Може би по-интересните са автоматизираните.

Автоматизираните са може би най-социално-непринудения начин за фенстване във Фейсбук. Те бяха пуснати, когато Фейсбук и Уикипедия стартираха своето партньорство. В резултат на именно това партньорство темите от Уикипедия се превърнаха в автоматизирани страници-общности във Фейсбук.

В автоматизираните страници тече канал с информация по ключова дума = името на страницата. С други думи ако вие пишете на своята стена или на стената на групата/страницата си текст, съдържащ фразата “реклама в интернет“, този ваш пост веднага влиза в страницата-общност със същото име, ако такава страница изобщо съществува.  Така всички, които са писали постове, съдържащи фразата “реклама в интернет” пълнят с тези постове автоматичната фен страница, която се казва също “Реклама в Интернет”.

Като “жив” пример можете да видите автоматичната страница с име “SEO“. И една интересна, която автоматично създадох без да искам, докато попълвах резюмето си, но ми се струва много полезна за всички блогъри във Фейсбук: страницата-общност с име “Блогър”

Фенове на автоматичните страници-общности са тези хора, които са написали в своето Facebook резюме (в частта за записване на интересите ви) името на съответната страница. Т.е. тези от вас, които са добавили страницата в някоя от графите на резюмето си. Например аз съм написал в своето резюме “мениджмънт на онлайн репутацията” , което директно ме прави фен в едноименната автоматична страница. Същото важи и за страницата “online реклама“, която е част от резюмето ми, съответно съм фен в нея. Разбира се ако влезете в автоматична страница и натисните “Харесва ми”, тя ще се добави автоматично в резюмето ви и пак ще станете неин фен.

Как изглеждат автоматичните страници-общности

Както по-горе обясних, страниците-общности в момента са два вида – едните са автоматично или служебно създадени (от потребители или от Фейсбук), а другите са регистрирани от потребители. Автоматичните са ничия собственост(макар скоро Фейсбук да променят това, но още не се знае как ще стане точно), те взимат информация от Wikipedia, която дава описание на съответната страница, а информацията в тях се поставя автоматично “на живо” чрез Feed от потребители и други страници във Фейсбук, които са писали постове със същите думи и фрази, които присъстват в името на страницата-общност.

Пак ще дам бърз пример: ако пишете пост и в него присъства думата “реклама в интернет”, то този пост ще се появи в потока от постове на страницата-общност с име “реклама в интернет”.

Предимства и недостатъци на автоматичните страници-общности

ПРЕДИМСТВАТА:

 1. Социална обвързаност – този вид страници “дължат живота си” изцяло на публикациите по ключовата дума или фраза, съответстващи на името на страницата
 2. Нов вид социален Feed и социално търсене – сигурно сте чули за слуховете, че Facebook може да направи собствена търсеща машина, където “Харесва ми” да е най-важния файктор. В момента, чрез автоматизираните страници, които между впрочем имат RSS, можете да следите любимите си теми бързо и удобно
 3. Индексиране в Google – по мое мнение това е един голям скрит потенциал на тези страници и смятам, че точно към това се стремят Facebook. Ако търсите related posts на някаква тема, в тези страници-общности ще намерите доста информация. И Google индексира добре тази информация (пример). Колкото повече хора пишат на съответната тематика, толкова повече съдържание има в съответната страница-общност, което води до по-добри позиции в Google. Разбира се това е предимство дотолкова, доколкото може да ви мотивира да пишете повече постове с желаната ключова дума/фраза, за да можете по-често да присъствате в автоматичните страници-общности с тези свои постове
 4. Брандовете, персонажите, тематиките – автоматизираните страници действат подобно на Google Alerts – дават ни възможност по-детайлно да следим мненията за бранда ни. От друга страна това означва по-сериозен ангажимент и по-малко възможности за контрол от наша страна. Незнам дали това е добре или зле, затова съм го сложил и в недостатъците по-долу и по-нататък в публикацията ще му обърна внимание допълнително.

НЕДОСТАТЪЦИ:

 1. Ако го няма, значи го няма – случи ми се често да не намирам фен страница, отговаряща на моите интереси или дейности. Дано това се промени в бъдеще
 2. Лична информация – някак ми е неприятно без предупреждение Фейсбук да взимат постовете ми и да ги тикат някъде, така, че куп непознати да могат да ги видят
 3. Брандовете, персонажите, тематиките – ако влезете в автоматичната страница-общност “Seo“, ще видите, че във feed-а (“Подобни публикации”) присъстват и постове, свързани със Seo Fernandez, т.е. имаме проблем с доброто филтриране на тематиките. От друга страна имаме и автоматизирани страници на брандове, за които преди това е имало информация в Уикипедия, което усложнява още повече ситуацията… а може би е за добро? Преценете вие, по-долу ще намерите още информация по въпроса.

В дебрите на “community pages”

Както каза Jeremiah Owyang, “Иновациите във Фейсбук днес, винаги означават искане на прошка утре”. Това наистина е така и е винаги, когато става дума за промени и добавки в тази социална мрежа. Според хората от Фейсбук, иновациите в тяхната социална мрежа се правят от тях, защото те първи са се пристрашили да го направят и да поемат всички първоначални негативи от това тяхно действие и решение. Всъщност доста специалисти в сферата на социалните медии и интернет комуникацията смятат, че именно тази агресивност в иновациите от страна на Фейсбук води напред тази мрежа и тя става все по-успешна, търсена и печеливша.

Защо на последната F8 конференция, Фейсбук наблегнаха на думата “community”? Защото това означава ангажираност, внимание на масите. Те знаят, че за да се борят с Google, трябва да са по-масови, а за да са по-масови – трябва да са по-“отворени”, по-публични, по-социално-ангажиращи голям кръг хора. По-интересното е, че Фейсбук се възползват от механизмите за индексиране в Google (нали не мислите, че захранването на автоматичните страници с информация от Wikipedia е случайно) за да получат част от тази така желана публичност. Просто Фейсбук нямат шанс ако не са “отворени”.

Как автоматичните страници-общности (community pages) рефлектират на брандовете и каква е скритата за потребителите на Фейсбук информация?

Ще започна с един пример:

Вече знаем, че тези т.нар. автоматични страници събират готово съдържание от два източника – Wikipedia и нас, потребителите на Фейсбук, които пишем на някаква тематика. Какво означава това за онлайн репутацията на брандовете във Фейсбук – проблем. Защо? Защото вместо да ни улеснява, Фейсбук ни ангажира все повече и е все по-трудно наистина добре да се осъществява мониторинг на онлайн репутацията там. И пак следва… защо?! Защото има платена реклама на клик и трябва да си я поръчваме, как защо! Нищо не е напълно безплатно и това е съвсем в реда на нещата. Същото е и при Google AdWords, която отново е платена реклама на клик и отново търси по-голяма аудитория, съответно повече печалби.

От гл.т. на нас, потребителите във Фейсбук, мен лично ме ядосва самото премълчаване на обвързването ни с тези автоматизирани страници. Всъщност, доколкото проучих в момента съм първия, който пише в детайли за тях в българската блогосфера (само една новина намерих по темата тук: http://notrial.info/news/it/2779.html). Фейсбук явно цели да агрегира повече съдържание от публичната мрежа в себе си, и тези иновации явно за тях ще донасят повече позитиви, отколкото негативи. Аз за момента виждам проблем за брандовете и загуба на потребителското доверие. Уикипедия пък търси все повече общностната обвързаност за да се обогати и подобри качеството на онлайн енциклопедията. Така и двата гиганта, Фейсбук и Уикипедия, имат какво да спечелят, но това за момента влияе като че ли негативно на нас, потребителите и нашия бизнес.

Просто в момента информацията, която тези автоматични страници-общности поднасят не стига, че се взима от постовете на потребителите (и те най-вероятно все още не подозират за това), ами и може да не са в контекста на автоматичната страница. Така може в автоматичните страници да се появят постове, свързани с брандове, които не им е мястото там. Тогава тези брандове как по-лесно да следят репутацията си във Фейсбук, след като може да има n на брой страници, свързани с тях? На всичкото отгоре се очаква потребителите да могат да променят общата информация на автоматичните страници в бъдеще.

И по-лошото – както виждате на примера с Nestle по-горе – те имат две страници, едната от които не са искали, никой не ги е питал за нея и по-скоро им създава ангажимента да следят не едно, а две места. От друга страна този ангажимент им носи позитиви, защото автоматизираните страници имат функцията на Google Alerts – спомагат за по-детайлното следене на потребителските мнения.

Как да управляваме рискът за бизнес репутацията ни онлайн, който може да има от страниците-общности?

Оставих най-полезното за най-накрая умишлено. За автоматизираните страниците трябва да се притесняват големите брандове, за които има информация в Уикипедия. Ние ще обърнем внимание на “community pages”, създадени от самите потребители на Фейсбук.

За момента задължително включете Google Alerts за бранда си (той “прихваща” и въпросните автоматизирани страници във Фейсбук)! Преди това обаче се погрижете да имате фен страница във Facebook и да я брандирате подобаващо, за да може тя да привлече вниманието по-бързо от страницата-общност. Това е трудно, но не е невъзможно.

Ако някой вече е създал страница на бранда ви във Фейсбук – потърсете диалог с него, помислете за съвместна дейност, поощрете инициативността му, дори можете да го наемете да поддържа фейсбук страниците в бъдеще. Оттук нататък в социалните мрежи като Фейсбук ще е най-важно да работите в екип с общността, която да развивате постоянно. Само така ще имате възможност да градите и затвърждавате своята положителна онлайн репутация.

Какво следва?

Предстоят промени във Фейсбук, които ще се случват така неочаквано и остро, както винаги досега е било. И до момента винаги сме намирали смисъл в това, което се случва със синята социална мрежа, въпреки първоначалното недоволство. Да бъдем “социални” все повече ще означава да сме по-отговорни, ангажирани, обвързани и не на последно място – “публични”. Очевидно Facebook търси SEO eфект и търси начини да насочи бизнеса към рекламиране в тяхната платформа. Уникалното е, че Google и техните рекламни програми, не могат да предложат такова детайлно демографско и географско сегментиране, каквото може системата на Фейсбук. Нещо повече – търсачките като цяло, и в частност Google, не могат да предложат такава социална обвързаност, каквато предизвикват Фейсбук с техния бутон “Харесва ми”.

Моите очаквания за бъдещето са, че Facebook ще се налага все по-сериозно в резултатите от търсене на Google именно чрез новите видове страници, колаборирайки с Уикипедия. Ще се променят вижданията ни за онлайн репутация, ще се глобализират и рационализират.  Ще започне да се обръща все повече внимание на така наречените “защитни програми” за онлайн и офлайн репутация, в които ще можем да градим своята “безплатна армия” . Очаквам скоро фен страниците да са нещо коренно различно, от това, което са в момента. Те ще са по-“социални”, даващи възможност на всеки, който има интерес към тематиката да участва в тях. След като Фейсбук задействаха “Like” бутоните нищо чудно скоро да видим и първата социална търсачка, която да индексира и подрежда резултатите от търсенето по критерий “харесване” и “коментиране”. Това значително ще промени общата визия на търсенето на информация в интернет и колаборацията на масите.

Кой знае какво са намислили Марк Зукерберг и компания..

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на компанията BrandFormance - официален маркетинг партньор на Facebook.
___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат дългогодишен опит в маркетинга и рекламата на международни компании, част от които са: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, WINBET, BMW, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и член на "Българска E-Commerce Асоциация". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити практически знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата Brandformance in Action, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

С уважение,
Иво

Category:

Tags:

Share: