Други разни автор: Иво Илиев

Какво показват „Новини“ и „Последни събития“ във Facebook?


 

Базирано на статията на Raylene Yung – „New Views for Your Home Page“

Напоследък много хора ме питат защо в новият интерфейс на Facebook се появиха „Последни събития“ и „Новини“ и какво точно се показва в едното и в другото място.

Действително за мен, а предполагам и за всички във Facebook, първоначално двете категории бяха доста объркващи, затова без да губя повече време ще дам отговорът на въпросите ви:
facebook-feeds

 • Новини (News Feed)

Показват най-интерените неща за деня. Аз лично се ядосвам, че някой си бот ще определя какво било интересно за мен и какво да ми спести и мисля, че имам пълното основание за това, въпреки, че от Facebook обясняват, че така гледат да ни улеснят. Най-интересните неща от деня се избират автоматично на базата на различни фактори, по-значим от които е броят приятели, които харесват и/или коментират съответните публикации.

 • Последни събития (Live Feed)

Тук ще виждате какво се случва в момента. Това си е добрият стар интерфейс, който хронологически ви показва всяко ново нещо, което вашият социален кръг публикува във Facebook. Докато стоите логнат с името и паролата си, ще можете да виждате новостите в категорията „Последни събития“.

С други думи карето „Акценти“(Highlights), което се намираше най-вдясно във Facebook и показваше най-интересното, сега е кръстено „Новини“(News Feed) и се намира точно над полето, откъдето вие публикувате на стената си. Разликата е, че чрез новият интерфейс(който вече не е никак нов всъщност) можете да видите повече на брой интересни неща, отколкото преди можехте в „Акценти“. Освен това така информацията е по-добре сортирана и по-прегледна.

Приятно сърфиране във Facebook!

За автора 

-
YouTube канал | Facebook страница
-
Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, Rittbul, CashCredit и много други. Също така Иво Илиев е един от основателите на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и има опит като лектор в най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания тук, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
Иво има активно участие като ментор и лектор на някои от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в университети в страната.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

3 коментара

 • Здравеите,аз искам да попитам как да си направя настройките така,че като коментирам нещо,това да не се появява в New Feed на стеите на приятелите ми…преди последните промени на Facebook това беше възможно …Благодаря

 • Здравей Галина,
  За да контролираш какво да излиза на стената ти можеш да посетиш този адрес, след като влезеш с име и парола: http://www.facebook.com/editapps.php (това е меню Настройки > Настройки на приложенията).

  Оттук можеш да контролираш какво от действията ти да се вижда от другите потребители/приятели: http://www.facebook.com/privacy/?view=feeds

  Надявам се, че тези два адреса ще решат проблема ти. Ако не – пиши.

 • как мога да си върна в началната страница , на последни събития , публикациите на приятели – без да искам натиснах „скрий“ и повече не ми се появяват на дадени приложения публикациите от приятелите. Искам да си излизат там на последни събития всичко публикувано от приятелите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *