Други разни автор: Иво Илиев

Какво показват „Новини“ и „Последни събития“ във Facebook?


 

Базирано на статията на Raylene Yung – „New Views for Your Home Page“

Напоследък много хора ме питат защо в новият интерфейс на Facebook се появиха „Последни събития“ и „Новини“ и какво точно се показва в едното и в другото място.

Действително за мен, а предполагам и за всички във Facebook, първоначално двете категории бяха доста объркващи, затова без да губя повече време ще дам отговорът на въпросите ви:
facebook-feeds

 • Новини (News Feed)

Показват най-интерените неща за деня. Аз лично се ядосвам, че някой си бот ще определя какво било интересно за мен и какво да ми спести и мисля, че имам пълното основание за това, въпреки, че от Facebook обясняват, че така гледат да ни улеснят. Най-интересните неща от деня се избират автоматично на базата на различни фактори, по-значим от които е броят приятели, които харесват и/или коментират съответните публикации.

 • Последни събития (Live Feed)

Тук ще виждате какво се случва в момента. Това си е добрият стар интерфейс, който хронологически ви показва всяко ново нещо, което вашият социален кръг публикува във Facebook. Докато стоите логнат с името и паролата си, ще можете да виждате новостите в категорията „Последни събития“.

С други думи карето „Акценти“(Highlights), което се намираше най-вдясно във Facebook и показваше най-интересното, сега е кръстено „Новини“(News Feed) и се намира точно над полето, откъдето вие публикувате на стената си. Разликата е, че чрез новият интерфейс(който вече не е никак нов всъщност) можете да видите повече на брой интересни неща, отколкото преди можехте в „Акценти“. Освен това така информацията е по-добре сортирана и по-прегледна.

Приятно сърфиране във Facebook!

За автора 

Казвам се Иво Илиев. Практикувам в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител съм на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където аз и екипът ми имаме удоволствието да работим над разнообразни кампании за наши международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, NIVEA, Eucerin, CBA, Ford и много други. През годините имах възможността както да практикувам това, което истински обичам, така и да споделям своя опит по време на фирмените консултации, обучения и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която стартирах преди години.
От участията си като лектор на някой от най-големите маркетинг събития у нас, както и като участник в бакалавърски и магистърски програми в някой от топ университетите в страната - разбрах, че знанията ни са най-ценни ако бъдат споделяни, дискутирани и развивани. Затова продължавам да поддържам своя блог и да търся приложението на съвременните иновации в дигиталния маркетинг.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

3 коментара

 • Здравеите,аз искам да попитам как да си направя настройките така,че като коментирам нещо,това да не се появява в New Feed на стеите на приятелите ми…преди последните промени на Facebook това беше възможно …Благодаря

 • Здравей Галина,
  За да контролираш какво да излиза на стената ти можеш да посетиш този адрес, след като влезеш с име и парола: http://www.facebook.com/editapps.php (това е меню Настройки > Настройки на приложенията).

  Оттук можеш да контролираш какво от действията ти да се вижда от другите потребители/приятели: http://www.facebook.com/privacy/?view=feeds

  Надявам се, че тези два адреса ще решат проблема ти. Ако не – пиши.

 • как мога да си върна в началната страница , на последни събития , публикациите на приятели – без да искам натиснах „скрий“ и повече не ми се появяват на дадени приложения публикациите от приятелите. Искам да си излизат там на последни събития всичко публикувано от приятелите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ще бъда лектор на обучението…


Скъпи читатели,
Каня ви на обучението, което ще водя заедно с Димитър Димитров в София на 13.октомври.2017г.

Обучението е на една много важна тема за всеки специалисти и собственик на бизнес – ефективно рекламиране във Facebook и Google.

През първата седмица от обявяването на обучението 1/3 от местата бяха заети, затова побързайте и се регистрирайте от тук.

Можете да използвате промо-код ivosiliev за регистрация с отстпъка за читатели на блога.

Успех и до скоро виждане на събитието!