Vivacom си взеха логото наготово

Със сливането на бТК, Vivatel и 2be в компанията Vivacom, на адреса www.vivacom.bg се появи нов, много приятен по мое мнение сайт, който е и функционален и удобен за ползване и с красив дизайн. Повече няма да коментирам сайта, защото той не е темата в случая. Мога само да поздравя MAG Студио за добрата работа по него и с това да изчерпам и похвалите.

Логото на Vivacom обаче си е директно взето назаем(това е най-“лекото” определение, синоними на което са: присвоено, изкопирано, откраднато) от друга фирма със същото име: http://www.vivacom.com . Фирмата се занимава с реклама и се намира в Италия – няма нищо общо с оператора ни Vivacom и логото им е създадено преди това на телекомуникационния ни оператор.

Ще си позволя да цитирам Зорница Стоилова от “Дневник”: “Главният търговски директор на Vivacom Александър Димитров обясни, че смяната на корпоративната идентичност на компанията означава и промяна на начина на работа.” Сериозно се притеснявам, след като новата им идентичност е с дизайна на чуждо лого какво означава това за новата им политика спрямо клиентите? Изпълнителния директор на телекома пък казва: “Ребрандирането е не просто смяна на името и логото, а процес на транформация на ценностите и културата на компанията ни”.

По-надолу в статията на г-жа Стоилова е записано “Творческата концепция за ребрандирането е дело на рекламната агенция Publicis MARC, която спечели с конкурс да обслужва креативното представяне на телекомуникационната компания през юли. Николай Неделчев, изпълнителен директор на Publicis MARC Group, обясни, че новата рекламна стратегия на Vivacom цели да комуникира навлизането му в нова орбита от ценности, които да го отдалечат от образа на бившия държавен телеком.” Силно се надявам новата орбита от ценности да включва и уважение на авторството.

Доколкото видях в коментарите в същата статия – вече и други хора са забелязали убийствените прилики между логата на Vivacom и Vivacom.

Опитах се да оправдая по някакъв начин факта, че двете лога убийствено си приличат. Логото на нашия телеком явно трябва да символизира знакът check, инициалът “V” и примерно да показва някакъв възход. Сигурно изискването да е нещо сериозно стилизирано и удобно за възприемане и запечатване в съзнанието. В това отношение логото на 100% отговаря на тези критерии и можем да кажем, че е един своеобразен ъпгрейд на оригинала на http://www.vivacom.com.

Немога обаче да се съглася, че едно лого на национален телеком трябва да е с копиран графичен знак и текст с безплатния шрифт “Earth”, от който само едното “V” е обърнато на обратно за да заприлича на “А”.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на компанията BrandFormance - официален маркетинг партньор на Facebook.
___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат дългогодишен опит в маркетинга и рекламата на международни компании, част от които са: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, WINBET, BMW, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и член на "Българска E-Commerce Асоциация". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити практически знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата Brandformance in Action, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

С уважение,
Иво

Our discussion have COMMENTS (21)

 1. Днес попаднах на един друг сайт на магьосниците и се сетих за тази стара статия 🙂
  Явно имат склонност да си взимат лога на заем – техният Superdeal.bg и известният Smashing Magazine

  Просто е нелогично такава голяма фирма да краде лога 🙂

  Отговор
 2. А логото на ПИБ-Първа инвестиционна банка? Това си е чиста кражба на логото на Deutsche Bank, само е леко завъртяна на 45 градуса.

  Отговор
 3. да не ви казвам какви драми ме сполетяха от деня,в който се хванах в капаните им и станах две годишна жертва на "брандирания" и "ребрандирания" там с хора и специалисти живеещи още в миналия век, едвам сега чуващи що е то интернет, и т.н.

  Отговор
 4. За толкова пари – такъв резултат…

  Отговор
 5. "Не мога" се пише разделено…

  Отговор
  1. Това е извесно от момента, в който Виваком се ребрандираха. Интересното е, че човек, който работеше тогава там ме светна 🙂

   Отговор
 6. На това му се казва хубава работа ама българска. Ако трябва да споделя мнение за сайта .. няма да е добро. Някои по-горе беше забелязал, че всичките сайтове на колегите са 90% еднакви …значи не си въобразявам само аз.

  Отговор
  1. За сайта на Vivacom ли става дума? Защото темата е за логото им..

   Отговор
 7. Тези дни ми звъннаха от стационарен телефон и ми предложиха “Като лоялен клиент” -ха –
  Да подпиша договор с тях! След което се поинтересувах какво предлагат като оферти и ми се сториха прилични, НО си направих труда да потърса допълнително информация за условията и Бинго! В промоцията пише, че се увеличават двойно минутите,но не пише че само за 3 месеца след което минаш на старият тарифен плат и тн. и още куп простотииии. А тази информация я намерих въвсем случайно след много търсене в един PDF ФАЙЛ скатан в страницата!

  Отговор
 8. Ммммм да и аз съм им клиент.Разочарован съм.Споделям мнението на другите.Плагиатство.

  Отговор
 9. лъжат нелоялни подвеждат абе както си бяха бтк останаха си същите че и по-лошо…

  Отговор
 10. А ако знаете какви цени слагат МАГ за тези еднотипни дизайни… 🙂

  Отговор
 11. забелязал ли е някой, че почти всички сайтове на MAG студио си приличат прекалено много…

  Отговор
 12. Е то остава и точно 1:1 барабар с цветовете да го копират 🙂

  Отговор
 13. приличат си :), лека разлиза в цвета на оранжевото

  Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS